Foto: SVT

Länet ser ut att tappa två riksdagsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Samma partier kommer sannolikt att inneha riksplatser för Västernorrland efter valet som under förra mandatperioden. Men antalet platser ser ut att minska från tio till åtta – och det är S och M som enligt den preliminära fördelningen förlorar varsin plats.

Vid valet 2014 röstade länsborna in fem socialdemokrater från Västernorrland i riksdagen. Efter årets nedgång rent allmänt för S ser det även ut som om partiets riksdagsmandat från länet minskar till fyra.

Det enligt den preliminära mandatfördelningen och alltså innan det är klart med något eller några eventuella utjämningsmandat.

Val 2018 – #dinröst

Löfven kan ge plats åt Omanovic

Vilka S-politiker från länet som får riksdagsplatserna står inte klart förrän personrösterna är räknade. Men de första namnen på listan är statsminister Stefan Löfven, Kristina Nilsson från Örnsköldsvik, Ingemar Nilsson från Sundsvall, Malin Larsson från Stöde och Jasenko Omanovic, Härnösand.

Om Löfven sitter kvar som statsminister kan det innebära att Omanovic trots allt blir kvar i riksdagen.

M förlorar också en plats

Även Moderaterna i länet verkar förlora ett av sina två nuvarande riksdagsmandat. Toppnamn på listan i länet är Sundsvalls kommuns oppositionsråd Jörgen Berglund, tvåa är Anders Gäfvert som har samma roll i Härnösand.

Centerpartiet behåller som det ser ut nu sin plats, som i dagsläget innehas av Emil Källström från Örnsköldsvik. Liksom Vänsterpartiet där Christina Höj Larsen företräder Västernorrland.

Småländsk kommunpolitiker

Sverigedemokraternas mandat för Y-län kvarstår sannolikt. För närvarande är det Mattias Bäckström Johansson, kommunpolitiker i Oskarshamn, som sitter på det.

Andra Sverigedemokrater från Västernorrland som sannolikt får riksdagsplatser är Sara Seppälä från Kramfors, Johnny Skalin från Sundsvall och Sven-Olof Sällström från Ånge – men de representerar andra län.

Utjämningsmandat

De övriga riksdagspartierna har således inte heller i fortsättningen några representanter från länet, som det ser ut i dagsläget.

Skulle länet få ytterligare riksdagsplatser i form av utjämningsmandat skulle det kunna öppna upp för till exempel Liza-Maria Norlin, toppnamn på ökande Kristdemokraternas riksdagslista i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet