Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har sett att skyddseffekterna minskar med tiden”, säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi Karolinska Institutet. Foto: SVT

Påfyllnadsdoser till yngre igång: ”Kommer hinna”

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationen med dos tre närmar sig nästa fas och på flera håll i landet öppnar man nu för vaccination av yngre grupper.

Hur långt man kommit skiljer sig dock åt mellan regionerna.

Från och med 9 december kan alla över 18 år i region Uppsala boka tid för att vaccinera sig med dos tre. Region Norrbotten, Dalarna och Gotland har redan börjat vaccinera yngre grupper med en påfyllnadsdos.

I storstadsregionerna ser planeringen annorlunda ut. Stockholm väntas inleda bokning av dos tre för de under 65 om några veckor. I Västra Götaland börjar man vaccinera de mellan 60-64 år i nästa vecka, men det är ännu oklart när den tredje dosen kan rullas ut till alla vuxna. Inte heller Skåne har gett besked.

Öppnar ny vaccinationscentral

Även när det gäller vaccinationstäckningen finns det skillnader. I Stockholm har 58 procent av de över 65 fått sin påfyllnadsdos. Jönköping, däremot, har hunnit vaccinera 75 procent i samma grupp.

Nu tar Stockholm nya tag för att öka takten genom att öppna en ny vaccinationsmottagning i Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Vi ökar vaccinkapaciteten så snabbt och kraftigt vi kan. På några veckor kommer vi ha flerdubblat antalet vaccinationer, från under 30 000 till 100 000 vaccinationer per vecka, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet i Stockholm Anna Starbrink (L), i ett pressmeddelande.

Regionerna skiljer sig åt

Enligt Emma Spak, sektionschef på SKR, pågår det nu ett febrilt arbete i flera av landets regioner för att hinna med. Om arbetet går som planerat ska 450 000 doser delas ut per vecka.

– Vaccinationskapaciteten är god, särskilt när man nu öppnar mottagningar och ökar personalstyrkan. Det finns generellt gott om tider för de patienter som är redo för en tredje dos, sa hon under dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten.

Måste vaccinera 80 procent av de äldre först

Folkhälsomyndigheten har satt upp tydliga riktlinjer för hur vaccinationen med dos tre ska gå till. Bland annat bör regionerna uppnå en vaccinationstäckning på 80 procent i gruppen 65–79-åringar innan nästa grupp erbjuds en påfyllnadsdos.

Samtidigt går det inte att ta den tredje dosen tidigare än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Fem månader från dos två gäller för de över 65. För de under 65 gäller sex månader.

– Vi bedömer att vi kommer kunna säkerställa att alla får sin tredje vaccination inom det aktuella tidsspannet, säger Emma Spak.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vetenskapsreporter Bodil Appelquist svarar på tittarnas frågor om covidreglerna. Foto: SVT

I slutet av november beslutade regeringen att alla över 18 år kommer att rekommenderas en tredje vaccindos.

Fram till idag, 9 december, har 18,9 procent av befolkningen över 18 år fått sin påfyllnadsdos.

62 procent av alla över 65 har fått sin påfyllnadsdos fram till vecka 48.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer