Oppositionsråd Eva Sundin (AfR) och kommunalråd Jonas Andersson (S) i Ragunda. Foto: SVT

Lärarbristen – en knivig fråga för politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Andersson (S) och Eva Sundin (AfR) är medvetna om att Ragunda ligger illa till när det gäller antalet behöriga lärare.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Jonas Andersson påpekar att lärarbristen i landet är en nationell fråga. Han vill se fler utbildningsplatser och åtgärder som gör att fler vill bli lärare. På hemmaplan, i Ragunda, vill han satsa på medborgare som vill utbilda sig till lärare.

–  V satsar på personalen i kommunen för att ge dem en möjlighet att fortbilda sig och bli fullt behöriga lärare, säger Jonas Andersson (S). Om man har en till exempel en halv lärarutbildning så kan man få en reduktion i lönen och få fullfölja sin lärarutbildning. Vi kan även ge mindre bidrag och litteraturstöd.

Val 2018 Jämtland

”Ta tag i sjuktalen”

Oppsositionsrådet Eva Sundin representerar Allt för Ragunda. Hon tror inte på att försöka jaga lärare runt om landet.

– Vi måste få till en annan styrning som tar tag i sjuktalen. Vi kan tycka att vi har lite resurser, men vi har kompetent personal som vi måste använda på rätt sätt. Vi måste få till en bättre arbetsmiljö och det kan underlätta rekryteringen av lärare, säger Eva Sundin (AfR).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet