Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anmälningarna om hot och våld i skolan fortsätter att öka. Foto: Antonia Sehlstedt/SVT

Läraren Ulrica dödshotades efter en orosanmälan: ”Rena dödshot”

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna om hot och våld i skolan fortsätter att öka. Fram till början av december hade över tusen anmälningar kommit in till Arbetsmiljöverket, enligt siffror SVT tagit del av. En av de drabbade är läraren Ulrica Björkblom Agah.

– Det kom 200 sms på en natt. Rena dödshot, som att det fanns skottpengar på mig, berättar hon.

Högstadieläraren Ulrica Björkblom Agah, som även är skyddsombud, hade orosanmält en av sina elever som hade hög frånvaro och där det fanns oro om narkotika. Efter det började en närstående till eleven att via samtal och sms hota att skada hela hennes familj.

– Det är bland det värsta jag varit med om. Mina tre små barn skulle skadas för att jag bara gjort det jag är ålagd att göra – att anmäla oro, berättar hon.

Rekordmånga anmälningar om hot och våld

Enligt Arbetsmiljöverket sticker utbildningssektorn ut när det gäller hot och våld. Fram till första veckan i december 2023 hade 1035 allvarliga händelser med hot och våld i grund- och gymnasieskolan anmälts. En markant ökning jämfört med 2022 och mer än dubbelt så många som för tio år sen. De flesta handlar om elever som utsatt personal.

Foto: SVT

Ökningen förklarar Arbetsmiljöverket delvis med att anmälningsbenägenheten ökat, men konstaterar samtidigt att problemen har vuxit över tid.   

– Vi ser att det våld som arbetstagare blir utsatta för blir grövre och får därmed allvarligare konsekvenser. Vi har fler fall av fysiskt våld, hot, slag och sparkar, säger Kristian Hansson, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Ministern: Ska bli lättare att visa ut elever

Skolminister Lotta Edholm (L) ser allvarligt på utvecklingen. Nyligen presenterade regeringen direktiven till en utredning om trygghet och studiero som bland annat handlar om att ge lärare och rektorer ökade befogenheter.

– Till exempel att det blir lättare att visa ut elever ur klassrummet och att det blir lättare för rektorer att omplacera elever, även mot elevernas vilja.

Skolpersonal vi pratat med tycker att det snarare handlar om att skolan har för lite resurser och personal – vad gör regeringen åt det?

Till exempel satsar vi på fler speciallärare och fler små undervisningsgrupper.

 Hör om vad som hände högstadieläraren Ulrica i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.