Foto: TT

Lärarfacken: De med mest behov drabbas hårdast av lärarbristen

Publicerad

Över hälften av lärarna som har nyanställts det senaste läsåret saknar pedagogisk högskoleexamen. Läraryrket måste uppvärderas – och det måste ske snabbt, menar lärarfacken.

– Vi har en historisk lärarbrist och den slår hårt mot elevernas chans till kvalitativ utbildning, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Åsa Fahlén är förbundsordförande i Lärarnas riksförbund och är inte överraskad över statistiken från Skolverket. Hon tror dock att trenden går att bryta.

– Jag tror att det är möjligt. Men då måste man fortsätta med satsningar på både lön och arbetsvillkor.

Avlasta lärarna

Både Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand menar att lärarrollen måste uppdateras.

– Vilka arbetsuppgifter i skolan kan göras av andra än lärare. I dag utför lärare en mängd uppgifter som tar till från själva undervisningen, säger Åsa Fahlén.

– Vi vet vad som krävs. Höj lönen, minska arbetsbelastning och ge större utrymme åt lärarna att ägna tid åt eleverna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Minst behöriga där behoven är störst

Johanna Jaara Åstrand framhåller ojämlikheten i den svenska skolan som det mest allvarliga.

– Elevernas föräldrars utbildningsbakgrund och andelen behöriga lärare hänger ihop. Där man har mest behov av lärares skicklighet har vi i dag minst behöriga lärare. Detta måste vi vända.

Man hoppas också att lärare som lämnat yrket kan lockas tillbaka.

– Det finns lärare som valt att lämna yrket som skulle kunna lockas tillbaka med bättre arbetsvillkor och lön, säger Åsa Fahlén.

– Det är också alldeles för många nyutexaminerade lärare som lämnar yrket i dag. Man slängs rakt ut i en jättetuff verklighet, utan att få tillräckligt stöd från mer erfarna kollegor.

Locka tillbaka

Johanna Jaara Åstrand tror att det finns en möjlighet att locka tillbaka några av de 40.000 behöriga lärare som i dag jobbar i andra branscher.

– Men tyvärr värderas inte läraryrket tillräckligt högt och lärare får i dag inte förutsättningarna för att göra ett bra jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.