Bo Jansson, ordförande Lärarnas Riksförbund. Foto: TT

”Lärarjobbet tufft nog ändå”

Uppdaterad
Publicerad

Lärare vittnar om påtryckningar från föräldrar att höja deras barns betyg, om anmälningar till Skolinspektionen och hotfulla mejl. Och problemet har bara blivit vanligare, enligt Lärarnas Riksförbund. – Vi måste bort från den här situationen, säger ordförande Bo Jansson.

SVT Nyheter har talat med flera lärare, och deras berättelser handlar om press. Press från föräldrar att höja barnens betyg, anklagelser om att de inte sköter sitt jobb, hot om anmälningar till Skolinspektionen.

– Det är en otroligt jobbig situation att vara lärare, och att utsättas för den här pressen kan kännas hotfullt. Det gör lärarjobbet onödigt svårare när det är tufft nog ändå, det krävs mycket arbete för att göra en rättvis bedömning, säger Bo Jansson, ordförande vid Lärarnas Riksförbund.

Lärare pressas om betygen

Skapar osäkerhet

En undersökning som Lärarnas Riksförbund gjorde i fjol visar att sju av tio lärare varit med om att föräldrar försökt påverka deras undervisning. Nästan fyra av tio har hotats med anmälan till Skolinspektionen.

– Ur ett större perspektiv kan man tänka att det här inte är bra som helhet. Det skapar en stor osäkerhet om man tänker att det går att snacka till sig högre betyg, och kan göra att även de som faktiskt känner att de litar på att det går rätt till blir mer osäkra.

– Ingen blir vinnare på det här eftersom alla vill känna sig trygga. Alla blir förlorare, även föräldrarna.

”Alla vinner på en stark skola”

Problemet, menar lärarna, ligger i att skolan allt mer förvandlats till en marknad – där eleverna är kunderna och skolorna är varan. Är man inte nöjd kan man byta, vilket möjliggör för att sätta större press på lärare, rektorer och skolchefer. Det håller Bo Jansson med om.

– Problemet finns därför att föräldrar tänker att det här är en påtryckningsmöjlighet som faktiskt kan fungera. De tänker att ”om inte det här funkar så är jag beredd att låta mitt barn gå i en annan skola”, och då får vi den här kampen om eleverna.

– Därför vinner alla på en stark skola med en stark rektor som säger att ”våra lärare är professionella och har erfarenhet, de gör det här på bästa sätt och vi ser till att det blir rättvist”.

”Sabba inte det här genom att sätta för låga betyg”

En annan undersökning från 2011 visade att var femte lärare utsatts för påtryckningar även från rektor och huvudman. Bo Jansson tror inte heller att detta blivit mindre vanligt då konkurrensen om eleverna fortfarande är ett faktum, framför allt i de kommuner där det finns friskolor.

– Man vet att det är en konkurrenssituation, alla vet på något sätt att antalet elever har stor betydelse. Särskilt om skolan befinner sig i en utsatt ekonomisk situation, säger Bo Jansson.

– Jag har hört en rektor säga att ”sabba nu inte det här genom att sätta för låga betyg, nu går det ju bra här.”

Vad tänker du om det?

– Det är otillbörlig påverkan, och så ska det inte vara. Vi måste bort från den här situationen, vi lärare är faktiskt proffs på det vi gör.

Berätta din historia för oss!

Har du egna erfarenheter kring betygspressen i skolan – som förälder eller lärare? Vill du berätta din historia?

Vi vill lyfta fler berättelser i vår journalistik.

Hör av dig till reportern här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärare pressas om betygen

Mer i ämnet