Larmet från testlabben: ”En ohållbar arbetsbelastning”

Uppdaterad
Publicerad

Från 200 covid-19 tester om dagen till över 700, med samma personalstyrka. Så ser det ut på lasarettet i Falun och laboratorier runt om i landet larmar nu om en ohållbar arbetsbelastning.

– Så här går det inte att ha det någon längre period, säger Tina Dahlman, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

Nästan tre miljoner covid-tester har tagits i Sverige och förra veckan sattes ett nytt rekord med över 260 000 tester under en vecka.

Men strategin att masstesta mot covid-19 är inte hållbar menar flera representanter för mikrobiologiska laboratorier runt om i landet. Maysae Quttineh är ordförande för Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap. Hon anser att systemet inte funkar och är kritisk till att personer väljer att ”festtesta” sig.

– Det gäller att ta lite eget ansvar. Kan man inte det så kanske det måste komma striktare rekommendationer så att det inte blir så hejvilt öppet för alla som det är idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.