– Det är väldigt tråkigt med en situation med mer och mer dödsfall, men det är nog oundvikligt, säger Anders Tegnell i Aktuellt. Foto: SVT

”Stigande dödstal är oundvikligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen rapporterades 96 nya coronarelaterade dödsfall – en nivå som liknar den då läget var som värst i april.

De höga siffrorna väcker oro, men enligt Anders Tegnell betyder det inte att vi befinner oss på samma höjder som i våras.

Enligt Folkhälsomyndigheten (FHM) och Anders Tegnell så är onsdagens ökning inte opropertioneligt stor med tanke på eftersläpningen i registreringen.

– Det beror ju på att vi haft en fördröjning i inrapporteringen från regionerna, de har väldigt mycket att göra och hinner inte alltid med att kontrollera hur det har gått för dem som har fått diagnosen covid, säger Anders Tegnell till SVT Nyheter.

I ett mejl till SVT Nyheter skriver utredare från FHM att onsdagens rapporterade dödsfall har inträffat mellan den 30 oktober och den 17 november.

Undersöker läget i äldrevården

De understryker även att korrigeringar görs efter att dödstalen körts mot Skatteverkets register över avlidna och att data alltid kvalitetskontrollerats i efterhand.

FHM håller nu på att undersöka vilka det är som har avlidit sedan dödstalen åter börjat stiga, och om det hänger ihop med den ökade spridningen på äldreboendena.

– Hittills verkar det ha varit ganska mycket i personalgruppen som det sprids men förstås även en del bland de boende. Vi får återkomma i den frågan om det här drabbar äldreboenden eller vilka grupper det är som drabbas den här gången, säger Anders Tegnell.

”Stigande dödstal oundvikligt”

När Anders Tegnell under onsdagskvällen medverkade i Aktuellt sa han att vi kan förvänta oss fortsatt stigande dödssiffror.

– Det är väldigt tråkigt med en situation med mer och mer dödsfall, men det är nog oundvikligt. Vi kommer nog få se fortsatt höga dödstal.

Menar du att det inte spelar någon roll oavsett vad ni gör?

– Vi tror att det vi gör har gjort skillnad, inte minst åtgärderna för att skydda de äldsta. Men nu har vi mycket bättre kunskap om vad som behöver göras i jämförelse med i våras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.