Lars Leijonborg, ordförande i KI:s styrelse, under en pressträff på Karolinska institutet med anledning av Macchiariniaffären. Arkiv. Foto: TT/SVT

Efter Macchiariniaffären – Leijonborg avgår

Uppdaterad
Publicerad

Lars Leijonborg avgår som ordförande i styrelsen för Karolinska institutet. Leijonborg säger att han lämnar uppdraget så att förändringsarbetet efter Macchiariniaffären underlättas.

På måndag presenteras den utredning som gjorts om KI:s hantering av Macchiarini-fallet. Tre dagar innan det sker väljer KI:s ordförande Lars Leijonborg att avgå.

– Den akuta fasen av krishantering efter skandalen är över och nu börjar en ny fas, bland annat ska en ny rektor rekryteras. Då är det bättre att jag avgår så att någon annan får leda det arbetet, säger Lars Leijonborg till SVT Nyheter.

Inte på grund av rapporten

Lars Leijonborgs förordnande som ordförande går inte ut förrän i april nästa år. Men det är inte på grund av slutsatserna i den rapport som utredaren Sten Hekscher presenterar på måndag som han avgår i förtid, säger han:

– Alla förstår att det är den akademiska ledningen som är ansvarig för de här problemen, men det framkommer säkert synpunkter även på oss i styrelsen. Men jag har ställt frågan till utredaren om han tycker jag ska avgå och på den svarade han nej. Så det här är mitt eget beslut.

Men som utomstående är det lätt att tro att du avgår för att förekomma kritiken?

–  Man får tro vad man vill, men för mig är det ett skifte nu. När vi får den här rapporten tar ett förändringsarbete fart och då är det bättre att någon annan leder det.

”Jag är inte medicinare”

Vilket ansvar tar du för det som har hänt, människor har ju faktiskt dött?

– Jag är inte medicinare och vet inte vilken kroppsegen vävnad som behövs i en luftstrupe, så det måste medicinarna ta ansvar för. Men sedan finns det ju systemfrågor runt omkring, och där får vi sed vad utredaren kommer fram till, säger Lars Leijonborg, som mot tystnadslöfte fått en kort föredragning av innehållet i rapporten.

Ministern nöjd

Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) är nöjd med att Lars Leijonborg avgår.

– Jag tycker att det är bra att han tar sitt ansvar och lämnar ordförandeskapet på Karolinska institutet efter det som har hänt, säger hon till SVT Nyheter.

Hellmark Knutsson hade ett samtal med Lars Leijonborg under fredagen, då han redogjorde för ett samtal han haft med Sten Heckscher, som utreder Karolinska institutet. Den rapporten kommer på måndag och väntas innehålla kritik mot styrelsens agerande.

Skadat förtroendet

– Den har jag ännu inte sett, men vad som framgick av det samtalet var att man bland annat pekar på styrelsens ansvar när det gäller hur Karolinska institutet har fungerat, vilket i det här fallet har lett fram till att människor har farit illa. Det har ju skadat förtroendet för både Karolinska institutet och för svensk medicinsk forskning.

Har du uppmanat honom att avgå?

– Nej, jag tycker som sagt att det är bra att han väljer att ta sitt ansvar och lämnar den här posten, och han meddelade mig det under samtalet, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

”Förväntat”

Nobelpristagaren och professor emeritus Arvid Carlsson förvånas inte över Leijonborgs avgång.

– Det hade jag förväntat mig. Jag är lite förvånad över att det kommer så sent, säger Arvid Carlsson till TT.

Han har tillhört de skarpaste kritikerna av hela KI:s ledning och har uttalat krav på att alla ansvariga inom KI ska avgå.

I en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter i februari gick Carlsson och professorerna Elias Eriksson och Kristoffer Hellstrand till hårt angrepp mot de politiska beslut som man ansåg bäddade för Macchiarini-affären, och som handlar om hur anslag fördelas mellan universiteten. Ett system Lars Leijonborg som minister har varit ansvarig för.

Arvid Carlsson välkomnar också KS-utredningens slutsatser den här veckan.

– Det är så mycket som man har anledning att gå in i och fundera över hur man ska göra för att skapa ordning, säger Arvid Carlsson.

Det pågår flera utredningar kring kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet i Sverige.

I veckan presenterade utredaren Kjell Asplund, professor emeritus och före detta generaldirektör för Socialstyrelsen, en utredning av Macchiarinis kliniska verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset. Denna utredning visade att sjukhuset brustit i ansvar på ett flertal allvarliga punkter.

På måndag presenteras en utredning av Karolinska institutets agerande. Denna utredning leds av Sten Heckscher, före detta ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen. I februari avgick institutets dåvarande rektor, Anders Hamsten, till följd av turerna kring Paolo Macchiarini.

Källa: Kjell Asplund och Karolinska institutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet