Lars Ohly. Foto: Niklas Larsson/Scanpix

Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Me too-kampanjen slutade med att Lars Ohly lämnade Vänsterpartiet i protest. Han medger att han varit för närgången mot en kvinna – men förnekar sexuella trakasserier.

Här är turerna kring den förre Vänsterledaren.

23 november 2017 avslöjar Lars Ohly i en debattext i Svenska Dagbladet att han blivit omnämnd och polisanmäld i samband med me too-kampanjen. En kvinna hävdar att han har kränkt henne sexuellt på en fest. Ohly hävdar att han redan den aktuella kvällen bad kvinnan om ursäkt via sms. ”Jag gjorde bort mig helt enkelt”, skriver han.

24 november uppger Vänsterpartiet att Lars Ohly inte längre är välkommen på partiets arrangemang. Det innebär bland annat att han inte längre kan närvara på partiets kongresser, vilket tidigare partiledare oftast gör.

Lars Ohly talar under politikerveckan i Alemdalen, som ordförande för Funktionsrätt Sverige. Foto: TT

27 november Alla ledamöter i Funktionsrätt Sverige kräver att Ohly avgår som ordförande för föreningen, som arbetar för funktionshindrades rättigheter, enligt interna mejl som SVT Nyheter tagit del av. Men Ohly är stridslysten och vill sitta kvar.

12 december Tre ledamöter lämnar styrelsen för Funktionsrätt Sverige i protest mot att Ohly vägrar att lämna sin ordförandepost. Funktionsrätt Sverige har redan kallat de 41 medlemsförbunden till en extrakongress i januari med en enda punkt på programmet: att diskutera förtroendet för Ohly.

9 januari 2018 Lars Ohly berättar för SVT:s Opinion att han lämnar Vänsterpartiet i protest efter 39 år. Han säger att det sker med stor sorg eftersom han känner sig felaktigt behandlad efter att partiet portat honom. Ohly hävdar att han inte är skyldig till sexuella trakasserier, men medger att han betett sig olämpligt genom att vara för närgången mot kvinnan på festen. ”Det är tråkigt att Lars Ohly väljer att lämna Vänsterpartiet och ingenting vi varken krävt eller önskat”, skriver Vänsterpartiet på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.