– Vi kan inte vänta tills människor redan har gett sig av och kanske redan står vid EU:s yttre gräns. Nu gäller det att hjälpa de afghaner som finns kvar i Afghanistan, att fortsätta och att öka det humanitära stödet, säger Ylva Johansson Foto: SVT

”Lärt oss läxan – vi är väldigt mycket bättre rustade”

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i Afghanistan kan leda till en ökad ström av flyktingar till Sverige och Europa.

– Vi kommer inte se den migrationskris vi hade 2015, säger Ylva Johansson.

Samma ord upprepar statsminister Stefan Löfven (S) för Sveriges del, i en intervju med Dagens Nyheter.

EU:s ledare har uttryckt en oro över att en liknande flyktingkris från Syrienkriget 2015 ska upprepas. Men enligt Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för flyktingpolitiken i EU, kommer vi inte att vara där igen.

– Jag tror att vi lärt oss läxan, vi är väldigt mycket bättre rustade, säger hon.

Talibanernas maktövertagande

”Där kommer Sverige inte hamna igen”

Samma tongångar hörs från Stefan Löfven.

– En sak ska vi vara väldigt klara över: vi ska aldrig tillbaka till 2015. Där kommer inte Sverige att hamna igen, säger han till DN.

Statsministern säger att regeringen kommer att följa utvecklingen i Afghanistan noga.

– Just nu är förstås situationen i Afghanistan väldigt allvarlig och läget har försämrats snabbt. Men det råder också stor osäkerhet och man måste ha respekt för att det är mycket svårt att förutse hur läget kommer att utvecklas. Det kan förstås bli fler som lämnar sina hem och då sannolikt i första hand till andra områden inom Afghanistan och i närområdet, säger han.

Oroas över situationen

Ylva Johansson menar att det handlar mycket om hur Sverige och Europa agerar nu.

– Situationen är ju väldigt oroande och vi vet vad talibanerna är kapabla till. Vi kan inte vänta tills människor redan har gett sig av och kanske redan står vid EU:s yttre gräns. Nu gäller det att hjälpa de afghaner som finns kvar i Afghanistan, att fortsätta och att öka det humanitära stödet.

I klippet ovan berättar Ylva Johansson om hur hjälpen i Afghanistan går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet