Foto: TT/Livsmedelsverket

Läs chatten om arsenik i ris

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Nyheter lät undersöka tio populära risprodukter visade det sig att sex av dem innehöll det giftiga ämnet arsenik. Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, svarade på läsarnas frågor.

SVT Nyheter: Hej och välkomna! Nu börjar chatten med Livsmedelsverkets expert Rickard Bjerselius. 

Johan: Rör det här sig om risprodukter i Sverige bara? Eller är det hela världen? Hur kommer det sig att inte asiatiska länder som Japan verkar vara drabbat? Då de äter ris varje dag i hela sina liv.

Arsenik i ris

Rickard Bjerselius: Hej Johan,

Problemet med arsenik i ris är ett välkänt problem globalt och rör hela världen. Arseniken kommer från berggrunden och tas upp och ansamlas i riset där den odlas. På både global nivå och på EU-nivå kommer man nu ta fram gränsväden för arsenik i ris och risprodukter, samt ta fram metoder för hur risproducenter kan minska arsenik i ris.

Britt Hansson: Jag är 84 år och väger 69 kg och äter 2-3 ica ekologiska riskakor per dag.Ska jag sluta med det?Äter sällan ris till middag.

Rickard Bjerselius: 

Hej Britt, Nej, jag tycker inte att du behöver göra det, men det är alltid bra att variera sig i allt man äter så minskar risken för oönskade ämnen.

Moa: Utöver dessa test, så har ni tidigare testat metaller i mat och då kommit fram till att det finns arsenik i risprodukterna och även kadmium och bly i några andra. Då rekommenderade ni allsidig kost och att man inte skulle utesluta någonting. Hur ser rekommendationen ut idag, har den ändrats? 

Rickard Bjerselius: 

Hej Moa,

Nej, rekomendationen har inte ändtars, utan snararde så blir det tydligare och tydligare att det är viktigt att äta varierat både för att få i sig alla näringsämnen samt för att miska risken att få isig oönskade ämnen från ett fåtal livsmedel. Även miljön mår ofta bra av att äta varierat.

Svea : Är detta ännu ett hälsolarm? Hälsolarm fungerar ju inte. Visst arsenik i mat kan har ett visst anmärkningsvärde. 

Rickard Bjerselius: 

Hej Svea, jag vet inte exakt vad du menar, men detta är resultat av analys av arsenik i vissa livsmedel. Livsmedelverket har tidigare råd om att vissa risprodukter ska begränsas. Vi kommer dock nu att titta mer utförligt på de aktuella produkterna och besluta om det finns behov av t.ex. råd.

Mia: Finns det rissorter som inte innehåller arsenik?

Rickard Bjerselius: 

Hej Mia,

Kan tyvärr inte svara på denna fråga då Livsmedelverket inte har gjort en sådan omfattande analys av alla rissorter. Att arsenikhalten kan variera det vet vi dock.

josefin: Vågar man låta ens dotter på snart 8månader äta hipps riskakor numera efter larmet om hög halt av arsenik?

Rickard Bjerselius: 

Hej Josefin,

Ja, det är inte något problem att äta riskkakor då och då, om man inte ensidigt äter för mycket av dem. Ett par gånger i veckan ska inte var något problem, men variera med andra liknande produkter.

SVT Nyheter: Vi får många frågor om vilka rissorter i undersökningen som inte innehöll arsenik. Det är dessa produkter:

Hipp risgröt 4 månader

Risdryck Rice dream chocolate flavour

Semper risgröt med äpple och mango

Semper rismums tropiska frukter

Här kan ni läsa mer om undersökningen

Josefine Badjie: Blev mycket orolig när jag läste denna artikel. Min man är från Gambia och vi äter mycket Västafrikansk mat hemma där ris alltid förekommer. Vi har två små barn dessutom. Skulle tro att vi äter ris ca 4 gånger i veckan iaf. Undrar nu om arseniken som hittats i vissa produkter har med att göra vart riset är odlat någonstans och finns det då något ris som är helt ok att äta? Mvh Josefine 

Rickard Bjerselius: 

Hej Josefine,

Jag tycker inte att du ska vara orolig för detta. Du kan ju variera lite mer så minskar ju dock risken för just arsenik via ris. Livsmedelverket har inte koll på om det är vissa rissorter som innehåller låga respektive höga halter generellt, men att det varierar vet man.

Henrik Hjälte: hej! gäller det bara våra inporterade ris varor? många i asien äter väll ris i betydligt högre utsträckning.

Rickard Bjerselius: 

Hej Henrik,

Arsenik i ris är ett globalt problem, så det gäller ris från många olika länder. I sverige odlas det ju inte ris, så vi använder det som odlas utomlands.

Mercuryman: Borde man inte strunta helt i riset när man äter? Det är ju bara bukfylla. 2 Hur mycket risk kan man äta utan att riskera hälsan? 3 Om nu riskerna med ris är välkända, varför inte signalera detta tidigare? 

Rickard Bjerselius: Hej, Man behöver absolut inte sluta äta ris då det är ett viktigt baslivsmedel, framför allt i andra delar av världen. 2) Det är omöjligt att svara på hur mycket, men äter du ris 2-3 gånger i veckan så ska det inte vara något problem. 3) Både EU och Codex (globalt) har precis tagit fram gränsvärden för att sänka halterna i ris.

Andreas: är ris unikt att det tar upp extra mycket av Arsenik som finns i marken? Eller gäller det samma för andra grödor?

Rickard Bjerselius: Hej Andreas, Ja, det stämmer att ris tyvärr har den egenskapen att den är bra på att ansamla det arsenik som finns i berggrund/vatten. Samma problematik finns inte för så många andra grödor vad gäller arsenik.

Lisa: Hej! Eftersom barn påverkas mer negativ än oss vuxna, bör man som förälder agera mot förskolor som fortsätter servera ris till små barn?

Rickard Bjerselius: Hej Lisa, Nej det tycker jag inte. Ris är inte ett livsmedel som har några begränsingar för förskolor/skolor. Det är framför allt riktigt små barn (6 mån-2 år) som riskerar att komma upp i halter som är nära de hälsobaserade riktvärden som helst inte ska överskridas. Man måste då också äta ris flera gånger i veckan för att hamna för högt.

nina: Min son på fem år älskar riskakor och har ätit ganska mycket såna senaste halvåret och även en del när han var mindre. Är det äta nde under lång tid cancerrisken ökar eller ökar den även mycket om man äter mycket ris under t ex en eller flera halvårsperioder? I övrigt äter han inget ris alls. 

Rickard Bjerselius: Hej Nina,

Det du säger stämmer på pricken. Det är den långvariga konsumtionen (år) som kan ge en ökad risk. Nu när du har denna information så kan du ju försöka variera lite mer vad din son äter, så att det inte blir riskkakor alla dagar i veckan.

Åsa: Är det så att jag alltså ska utgå ifrån att jag får i mig arsenik varje gång jag äter en risprodukt?! Känns inget vidare! Vad kan jag som konsument göra för att veta att riset jag äter är giftfritt? 

Rickard Bjerselius:  Hej Åsa, Vi får i oss olika oönskade ämnen från nästan allt vi äter. Idag så är dock maten säkrare än vad den någonsin har varit tack vare forskning, regler och kontroll av maten. Om det finns helt arsenikfritt ris har Livsmedelverket inte uppgifter om, men i de flesta fall så är den på halter som inte innebär att det är farligt att äta i normal omfattning.

Andrea: Hej! Jag är en ganska liten kvinna, väger bara 45 kilo, hur ofta kan jag äta ris till middag/lunch i veckan utan att det börjar bli farligt?

SVT Nyheter: I den här artikeln finns en uppskattning av hur mycket ris man kan äta beroende på ålder och vikt

http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-mycket-ris-kan-du-ata

mica: Hur mycket arsenik går till bebisen genom bröstmjölk om man äter ris då? Är det farligt?

Rickard Bjerselius: Hej, Jag har inte den informationen tillgänglig (om det överförs till fostret) , men då det sker en så stor utspädning av arseniiken av mamman så bedömer jag inte att det är något du ska vara orolig för.

Helena: Är det arsenik i bulgur?

Rickard Bjerselius: Hej Helena. Nej det ska inte vara förhöjda arsenikhalöter i bulgur då den inte är risbaserad.

Mats: Vill upprepa Johans fråga: Varför drabbas inte asiater av cancer i större utsträckning när de äter ris varje dag?

Rickard Bjerselius: Hej Mats, Jag har tyvärr inte något svar på denna fråga, som bör studeras av universitet eller högskolor. Intressant fråga!

Mikael B: Hej Rickard! Jag har fått fram äldre uppgifter om att Amerikanskt ris kan vara odlat på fält där det tidigare varit bomullsodlingar och att man då använde arsenik som bekämpningsmedel och det kan vara förklaringen till att en del Amerikanskt ris innehåller väldigt höga halter arsenik. Stämmer detta fortfarande? Och hur kommer det sig att kravmärkta produkter överhuvudtaget förekommer i listan bland de med höga halter?

Rickard Bjerselius: Hej Mikael, Vi har också läst att det kan ha förekommit det som du beskriver. Vi har dock inte egna uppföljande undersökningar som kan bekräfta eller dementera detta. Att kravmärkta produkter kan innehålla arsenik beror säkerligen på att arseniken i de fallen förkommer naturligt i bargrund/vatten och då ansamlas i riset (utan att bekämpningsmedel har använts).

Tina: Den här rapporten kom som en chock för mig. Jag trodde verkligen att vanliga produkter som man köper i svenska affärer var strängt kontrollerade innan de släpps för försäljning. Speciellt besviken blir man ju på att även ekologiska produkter från Änglamark kan innehålla gifter. Kommer livsmedelsverket att kontrollera fler risprodukter nu och publicera resultaten så att vi konsumenter får en chans att välja vad vi stoppar i oss och våra barn? 

Rickard Bjerselius: Hej Tina, EU har arbetat med arsenikfrågan i flera år och nu finns det förslag till gränsvären för livsmedel som kommer att börja gälla 2016. Problemet är svårt då det är berggrund och vattnet som naturligt innehåller arseniken i de fleasta fallen. Gränsvärdena kommer nu att innebära att myndigheterna kan kontrollera att halterna inte är så höga att de utgör en hälsorisk.

PIA: Finns det ofarligt arsenik som förekommer naturligt i vatten?

Rickard Bjerselius: Hej Pia, Ja, det är den oorganiska formen av arsenik som är giftigast. Det finns flera andra former av arsenik också, men de är långt ifrån lika giftiga som den oorganiska formen.

Regina: Hej Vi sköljer alltid riset noga till dess vattnet är klart. Hjälper det något mot eventuella rester och gifter som kan finnas i riset? 

Rickard Bjerselius: Hej Regina, EU har undersökt tillagningssätt och det verkar som att förkokning/sköljning kan minska halten av arsenik. Jag är tyvärr osäker på om man ska koka riset i ”för mycket” vatten och sedan hälla bort det som inte har kokat bort, eller om det räcker med att skölja det okokta riset.

SVT Nyheter: Nu har det blivit dags att avsluta chatten! Tack alla som har deltagit och ställt frågor.

Rickard Bjerselius: Tack för alla bra och relevanta frågor!

Hälsningar,

Rickard Bjerselius, toxikolog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arsenik i ris

Mer i ämnet