Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans och Sveriges utrikesminister Ann Linde efter att de undertecknat anslutningsprotokollen. Foto: Nato och TT

Här är utrikesminister Lindes brev till Natochefen

Uppdaterad
Publicerad

”Sverige accepterar Natos inställning till säkerhet och försvar, vilket inkluderar den avgörande roll som kärnvapen spelar.”

Det skriver utrikesminister Ann Linde (S) i ett brev till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som SVT tagit del av.

Tisdagen den 5 juli undertecknade Natoländernas ambassadörer Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Det innebär att Sverige och Finland har status som officiellt inbjudna medlemmar.

I anslutning till mötet på Natos högkvarter i Bryssel överlämnade Sveriges regering ett ”Letter of intent” som var undertecknat av utrikesminister Ann Linde (S). Brevet är en avsiktsförklaring från Sverige. Brevet skrevs samma dag som Nato bjöd in Sverige som ansökarland.

Ett stycke avhandlar frågan om kärnvapen och Sveriges lojalitet gentemot försvarsalliansen Nato.

”Sverige accepterar Natos inställning till säkerhet och försvar, vilket inkluderar den avgörande roll som kärnvapen spelar, och har för avsikt att delta fullt ut i planeringsprocessen för Natos militära struktur och kollektiva försvar, samt är berett att sätta in styrkor och förmågor för alla alliansens uppdrag” skriver Ann Linde till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natos budget

I brevet framgår också den avgift Sverige ska bidra med till Natos budget.  

”Sverige åtar sig att anslå tillräckliga budgetmedel för att kunna genomföra sina åtaganden vid uppnått medlemskap i alliansen, samt att bidra till Natos program för civilbudget, militärbudget och säkerhetsinvesteringar i enlighet med vad som diskuterades under anslutningssamtalen och till en kostnadsfördelning av 1,9277 procent.”

Det motsvarar 600 till 700 miljoner svenska kronor, beroende på valutakurs, enligt William Alberque vid Intsitute for Strategic Studies.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde efter att de undertecknat anslutningsprotokollen. Foto: Nato 5 juli 2022

Terrorism

I brevet finns även ett löfte angående Sveriges arbete mot terrorism, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan avkrävde Sverige i sitt slutanförande på Natos toppmöte i Madrid i slutet av juni. Turkiet nämns dock inte vid namn i brevet.

”Sverige instämmer att terrorism, i alla dess former och yttringar, är det mest omedelbara asymmetriska och transnationella hotet mot Nato och dess befolkningar, och kommer att göra sitt yttersta för att bekämpa terrorism med handlingskraft, beslutsamhet och i solidaritet” skriver utrikesminister Ann Linde (S) i brevet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör William Alberque, direktör vid ansedda International Institute for Strategic Studies, analysera hur Sveriges delaktighet i Nato:s kärnvapenhanteringen kan komma att se ut. Foto: SVT/USA:s flygvapen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.