Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur allvarligt är Rysslands kärnvapenhot? Och vilken kärnvapenmakt är mest modern? Här är tre frågor och svar om dagens kärnvapen. Foto: Russian Defense Ministry Press Service/AP/TT

Trendbrott: Kärnvapnen väntas bli fler närmaste tio åren

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kalla kriget har antalet kärnvapen minskat dramatiskt. Men den trenden väntas nu brytas, enligt en ny rapport av internationella fredsforskningsinstitutet Sipri.

– Antalet kärnvapen kommer att öka under nästa årtionde, säger kärnvapenexperten Hans M. Kristensen.

Det totala antalet kärnvapen minskade något mellan januari 2021 och januari 2022. Trots det kommer antalet stridsspetsar troligen att öka de närmaste 10 åren, enligt den nya rapporten som presenteras på måndagen.

– Det är en trend som bryter mot den trend vi sett sedan kalla krigets slut. De senaste dryga fem åren har siffrorna planat ut och nu börjar vi se tecken på en uppgång, säger Hans M. Kristensen, forskare knuten till Sipris program för massförstörelsevapen och direktör för Nuclear Information Project vid Federation of American Scientists (FAS).

Ryssland testskjuter vad som uppges vara senaste versionen av roboten Sarmat (Satan) i nordvästra Ryssland. Foto: Rysslands försvarsministerium 20 april 2022

Ryssland modernast

Ryssland och USA förfogar över 90 procent av världens 12 705 kärnvapen. Ryssland har de modernaste, enligt Kristensen.

– Ryssland har kommit längre i sin modernisering eftersom man började tidigare än USA. USA påbörjar nu en omfattande modernisering som kommer att pågå i över 20 år. Så Ryssland ligger före när det gäller moderna kärnvapensystem.

USA bedöms däremot fortsatt ha den största kärnvapenförmågan.

– USA har tveklöst störst kapacitet, oavsett vem som har de modernaste systemen. Det är först nu som USA har behövt göra den modernisering som ska pågå de kommande 20 åren.

Rysk interkontinental ballistisk robot Yars visas upp på den årliga paraden på Röda torget i Moskva. Foto: EPA 9 maj 2022

Hotfulla ryska uttalanden

Det finns oro hos experter kring uttalanden om kärnvapen som Rysslands president Vladimir Putin och andra ryska företrädare gjort i anslutning till kriget i Ukraina.

– De är allvarliga med tanke på att det är det mest direkta och öppna skramlandet med kärnvapnen som vi har sett sen kalla krigets slut, säger Kristensen.

Han fortsätter:

– Ryssland har gjort liknande utspel tidigare, till exempel 2005 och 2008, då man har hotat andra länder. Men nu är det i samband med ett stort, konventionellt krig mitt i Europa.

F-35 är en av flygplansmodellerna som certiferas för att bära nya versionen av USA:s taktiska kärnvapenbomb B61-12. Foto: USA:s flygvapen 21 september 2021

Kina bygger 300 silos

De övriga sju kärnvapenstaterna – Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea – utvecklar också nya vapensystem som de placerar ut eller har meddelat att de ska göra det.

Kina är mitt inne i en omfattande utökning av sina kärnvapenlager. De bygger mer än 300 nya silos för robotar, enligt satellitbilder. Ytterligare kärnstridsspetsar tros ha utplacerats i operativa styrkor 2021. 

Här kan du utforska världens kärnvapenstyrkor.

Fakta i rapporten

I början av 2022 beräknades det totala antalet stridsspetsar uppgå till 12 705, varav 9 440 fanns i militära lager för möjlig användning.

Av dessa beräknades 3 732 stridsspetsar vara utplacerade på robotar och flygplan och omkring 2 000, till största delen ryska och amerikanska, i hög operativ beredskap.

Källa: Sipri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.