Turordningsreglerna och anställningsskyddet har under lång tid varit en av de stora politiska konfliktfrågorna mellan vänster och höger i svensk politik.
Januariavtalets skrivningar om att tydligt utvidga undantagen i turordningsreglerna var en eftergift Socialdemokraterna tvingades till för att säkra regeringsmakten. I annat fall hade Centerpartiet och Liberalerna inte släppt fram Stefan Löfven som statsminister.
Nu kan frågan vara på väg att avgöras. En utredning har redan presenterat förslag om hur det kan gå till. Det handlar både om att utöka antalet undantag vid uppsägningar från två till fem samt underlätta för företag att säga upp anställda av personliga skäl. Socialdemokraterna har kritiserat utredningsförslaget hårt, medan både Centerpartiet och Liberalerna kräver att det ska genomföras såvida inte parterna kan komma överens.
Frågan kan eskalera
Statsminister Stefan Löfven ställer alltså sitt hopp till de förhandlingar som sedan en tid tillbaka har förts mellan arbetsmarknadens parter.
Skulle dessa förhandlingar spricka kan den här frågan snabbt eskalera till en regeringskris. Socialdemokraterna har svårt att acceptera ett lagförslag enligt utredningens förslag, men varken Centerpartiet och Liberalerna är beredda att backa från ståndpunkten att hela lagstiftningen ska genomföras.
Samtidigt hotar Vänsterpartiet att väcka frågan om en misstroendeförklaring mot regeringen i riksdagen. Också det skulle snabbt kunna leda till en regeringskris. Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tycks vara beredda att haka på en sådan misstroendeförklaring. Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har sagt att hans parti i så fall kommer att trycka på den röda knappen. I ett sådant läge kan Sverige vara på väg mot ett extraval.
Turbulensen kan fortsätta
Men frågan är inte alldeles enkel för Moderaterna. V-ledaren Jonas Sjöstedt har inte gjort någon hemlighet av att han egentligen inte vill fälla Löfven, utan bara försöka tvinga regeringen att dra tillbaka planerna på att ändra arbetsrätten. Moderaterna å andra sidan ser gärna en förändrad arbetsrätt, men vill givetvis avsätta Löfven. Kristersson löper risk att bli utnyttjad av Sjöstedt för att stoppa en politik som Moderaterna i decennier har argumenterat för.
Men även om arbetsmarknadens parter till slut lyckas göra upp är det inte säkert att turbulensen för den skull är över. En sådan uppgörelse ska i efterhand godkännas av bland annat LO:s representantskap. Och det är ingen hemlighet att det i flera förbund finns en stark kritik mot planerna på att förändra bland annat arbetsrätten. Så även om man lyckas nå en uppgörelse kan alltså en sådan i efterhand rivas upp av de inblandade parterna.