”Man kan göra sig känslan av en gemensam minisemester även om man bara är någon mil bort från hemmet”, tipsar en läsare. Foto: Arkivbild: TT

Läsarnas bästa tips för en lyckad relation

Uppdaterad
Publicerad

Kommunikation, närhet och tid för varandra i vardagen – SVT bad läsarna ge sina bästa tips på hur man håller relationen vid liv och de flesta verkar vara inne på ungefär samma sak. Men ett och annat oortodoxt tips dök också upp.

Flera av läsarna skriver att kommunikation är det absolut viktigaste för en lyckad och långlivad relation. En av dessa är Micke:

”Prata med varandra om ALLT. Allt från smulor på diskbänken till om det är ok att titta på snusk på datorn. Och när ni pratar så höj inte rösten och låt var och en prata till punkt. Bygg upp ett förtroende och var ärliga mot varandra hela tiden […] 17 år tillsammans nu och det fungerar skitbra.”.

”Var aldrig en martyr”

Ett annat återkommande tips, som många läsare är överens om, är att visa uppskattning för sin partner. Men även rådet att aldrig gå och lägga sig arg återkommer ofta.

”Gör nya roliga gemensamma projekt ihop som båda gillar. Visa uppskattning i vardagen. Överraska varandra. Var öppna och prata om allt. Gå aldrig och lägg er utan att reda upp saker. Var aldrig en martyr.”, skriver Amie. 

Elisabet tipsar om att ha roligt tillsammans i vardagen och fokusera på romantiken. 

”Skratta och busa tillsammans och ha ett gemensamt intresse, som ligger utanför vad hemmet och arbetet kräver. Åk iväg och ta en kaffe på något café som ligger vackert, men nära. Man kan göra sig känslan av en gemensam minisemester även om man bara är någon mil bort från hemmet och även om man bara har kanske två timmar på sig.”

”En snabbis är bättre än inget”

Kommunikation och uppskattning må vara viktigt, men om man ska tro merparten av SVT Nyheter-läsarna verkar ett aktivt sexliv vara grundstenen i en lycklig relation. 

”Hetsa inte upp dig på småsaker. Välj dina strider. Ta det onda med det goda. Ha kul ihop, skratta, ha mycket fysisk kontakt, inklusive sex. En snabbis är bättre än inget, om man inte ”har tid”.”, skriver Doris.

#killensomvetallt var inne på samma spår:

”Sex sex sex är nyckeln till en bra relation!! Punkt slut.”

”Var jämlika!”

Alla läsare var inte lika explicita; Irre tipsar exempelvis om att man bör ”Krama varandra, mycket och ofta!”, och en och annan läsare slår även ett slag för jämlikheten.

”Var jämlika! Jag förstår de (kvinnor) som både jobbar borta och hemma och som skiljer sig för att få vila varannan vecka.”, skriver Jenny.

Ett sista, något annorlunda tips – som kanske bör tas med en nypa salt, kom från Elsa.

”Se din relation till din partner som om du har skaffat en hund! Vad begär du av din hund? Hur tar du hand om din hund i gengäld? Vill du inte ta hand om hunden skaffa då ingen jävla hund ;)”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.