Anna Melin Foto: Privat/TT

Läsarnas tio bästa frågor om kost och näring

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska man tänka på när det kommer till näring, kost och viktminskning? Kostexperten Anna Melin chattade med SVT:s läsare. Här är de tio bästa frågorna.

Alex: Är det farligt att äta stora mängder protein?

Anna Melin: Kroppen är fantastisk på att klara av det vi utsätter den för och om du förövrigt är frisk och har välfungerande njurar är det inte farligt, men det ökar risken för dehydrering. Kroppen kan inte använda överskottsprotein utan det bryts ner och i den processen bildas ämnen som kroppen måste göra sig av med via urinen.

Fitnessboxning: Är ihållande trötthet efter ett pass tecken på att kroppen behöver mer protein?

Anna Melin: Ihållande muskeltrötthet kan bero på flera faktorer – för kort återhämtningstid men också kostmässiga faktorer. De flesta av oss får i oss stora mängder protein genom vanlig mat så det är sällan problemet. Mera troligt att det är brist på energi och kolhydrat.

Jenny: Är det för kroppen hållbart och nyttigt att leva på diet-shakes och bars, typ för viktminskning, samtidigt som man tränar? Målet är att gå ner i vikt.

Anna Melin: I en kort period så klarar kroppen det säkert men inte på längre sikt då kombinationen av lågkaloridiet och träning medför kraftig energibrist vilket leder till att kroppen måste försvara sig – ämnesomsättningen sjunker för att förhindra fortsatt vikreduktion. Den typen dieter medför heller ingen hållbar förändring/förbättring av kostvanor vilket gör att det är lätt att gå upp lika snabbt igen (pga låg ämnesomsättning samt gamla kostvanor).

J: Till vilka skulle du rekommendera att äta vitaminer alt tillskott? När behövs det, och kan kroppen verkligen absorbera så koncentrerade mängder av vitaminer m.m.?

Anna Melin: Till sjuka, de som har konstaterade brister, de som har livsmedelsallergier/intolleranser som gör att de måste utesluta viktiga livsmedeslgrupper.

David: Just nu äter jag inget salt, det ingår i min kosthållning är det okey? Kan man få saltbrist?

Anna Melin: Om du äter vanlig mat såsom bröd, pålägg, mjölkprodukter etc. så innehåller det salt. Ska mycket till för att du ska få saltbrist.

Malin: Bör man som laktosintolerant äta något extra kosttillskott?

Anna Melin: Nej, om du äter tillräckligt och allsidigt och har laktosfria mjölkprodukter mv. så får du i dig allt du behöver.

Henrik: På internet cirkulerar många olika siffror på hur mycket protein/kg kroppen klarar ta upp,allt från 0,5g/kg och uppåt. Vad är det som faktiskt gäller?

Om du menar hur mycket protein som kroppen maximalt kan använda direkt efter träning för att maxa effekten av styrketräning så visar de flesta studier på de 0.25g/kg som jag skrev tidigare eller 0.3 om rundar upp. Studier visar även på en maxgräns på ca 20-30 g. Resten oxideras.

Lina: Hur många kalorier behöver man, respektive gör man av med på en dag?

Anna Melin: Beror framför allt på träningsmängd och intensitet, men även på kroppsvikt och kroppssammansättning. En stillasittande kvinna cirka 2000 kcal/dag, en kvinna som tränar dagligen kan behöva mellan 3000-5000 kalorier  berende på träningstyp och varighet.

LCHF: Rekommenderar du LCHF som främsta viktminskningsmetod (äta sig mätt på främst fett och protein) eller räkna kalorier och även äta kolhydrater?

Anna Melin: Studierna visar att alla viktminskningsdieter fungerar – det gäller att hitta den som man trivs med och kan hålla tillräckligt bra tillräckligt länge.

Dejan: På vår gym säljs många olika sorters smoothie, innehållande vaniljjogurt, frukt och honung. Är det bra mat efter ett pass?

Anna Melin: Det bästa är att äta bra mat efter träning. Efter styrketräning är det bra att få i sig protein (0.25g/kg kroppsvikt) inom ca 30 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.