Lätt att manipulera IVO:s personalenkät

Uppdaterad
Publicerad

Efter de höga dödstalen på landets äldreboenden utvärderas pandemihanteringen nu av Inspektionen för vård och omsorg. Men undersökningen sågas av flera experter som varnar för att resultaten kan manipuleras.

– Enkäten är inte tillförlitlig, säger Anders Sundell, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har tidigare konstaterat att det fanns allvarliga brister på de särskilda boendena under covid-pandemin. Nu fortsätter myndigheten att granska hemmens kvalitet genom en egengjord enkät tänkt för anställda på äldreboenden. Men i praktiken kommer vem som helst kunna svara, vilket får skarp kritik från experter inom forskningsmetodik och statistisk analys.

”Fullständig katastrof”

– Det är en fullständig katastrof. Enkäten ligger öppen på nätet och det kommer inte att gå att säkerställa att svaren är tillförlitliga. Då blir undersökningen automatiskt värdelös, säger Torbjörn Sjöström, vd på analys- och undersökningsföretaget Novus.

Andrej Kokkonen, statsvetare och forskare vid Göteborgs universitet instämmer:

– Om vem som helst kan gå in och svara på frågorna är det svårt att lita på resultaten. Rekryteringsfrågan är helt avgörande för trovärdigheten.

IVO: Bara en del av bedömningen

IVO:s analysdirektör Anders Ekholm säger att man gjort på detta sätt då man inte har anställdas e-postadresser.Han håller inte med om att enkätsvaren blir värdelösa.

– Nej, för det stora problemet med enkäter är inte att folk bus-svarar på enkäter, det stora problemet är att folk inte svarar. Vi har statistiska metoder för att vikta om materialet till riksrepresentativitet, säger Anders Ekholm.

”Skräp in, skräp ut”

Påståendet att myndigheten kan vikta svaren förkastas dock av flera av kritikerna. Anders Sundell menar att det inte spelar någon roll hur IVO bearbetar svaren statistiskt efteråt om de inte vet att det går att lita på svaren.

– Skräp in, skräp ut, säger han.

IVO:s analyschef betonar att myndigheten har flera vägar att få information om de olika boendena och att enkäten bara en liten del av den totala sammanvägda bedömningen i tillsynen. Men det tycker Anders Sundell är märkligt argument.

– Om vi inte kan lita på att informationen från den här kanalen är bra, då försämrar ju den bara beslutsunderlaget jämfört att inte ha med den överhuvudtaget.

”Politiskt högexplosiv fråga”

Novus vd menar att frågan är extra känslig just nu med tanke på det kommande valet. Och att det är lätt att exempelvis dra igång en kampanj i sociala medier eller att programmera en bot som påverkar enkäten.

– Frågan är ju politiskt högexplosiv, både då den handlar om vinster i välfärden och att människor dog på grund av brister inom äldrevården under pandemin. Intressenterna som kan vilja påverka detta är jättemånga. Både på ett lokalt och nationellt plan, säger Torbjörn Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.