Tittarstorm mot LCHF-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens nyhet om att ökning av stroke och hjärtinfarkt kunde bero på fettrika dieter väckte starka reaktioner.

En av gårdagens stora nyheter, att läkare och professorer gick ut och varnade för att så kallade fettdieter som LCHF kan ligga bakom en ökning av stroke och hjärtinfarkt bland vissa grupper, möttes av starka reaktioner.

”Sprider negativ propaganda”

SVT Nyheter tog emot samtal och hundratals mejl där reportrar kallas lögnare och kvacksalvare som sprider negativ propaganda och oseriösa skrämselinslag.

Även andra redaktioner som tog upp nyheten fick stark respons. Dagens Nyheter, som publicerade debattartikeln som nyheten baserades på, fick 250 frågor till en uppföljande chatt, och artikeln har hittills delats närmare 7 000 gånger. Aftonbladets artikel på ämnet har i skrivande stund delats av 4 000 människor och har 250 kommentarer i kommentarsfältet.

– Jag har fått mycket mejl i dag, folk som hör av sig och begär rättelser. Man märker att de är upprörda, om jag säger så. Jag ska fortsätta skriva om ämnet under dagen så då räknar jag med full mejlkorg i morgon, säger Emma Kirkhoff, reporter på Aftonbladet, till SVT.

”Ren smutskastning”

För professor Maj-Lis Hellénius, en av experterna bakom debattartikeln, är de kraftiga reaktionerna på ämnet inget nytt. Hon får själv ta emot kritik och hot via brev och på bloggar, vissa skriver till och med att hon ska ”undanröjas”.

– Efter gårdagen har jag fått mycket reaktioner, av alla de slag. En del positivt, men också väldigt mycket negativt. Alltifrån kraftigt ifrågasättande till ren smutskastning, säger Hellénius och fortsätter:

– Jag har inte tittat så mycket i bloggvärlden, för det är där de tråkigaste, ilsknaste hoten förekommer. Det är en strategi som de pressansvariga på Karolinska stödjer mig i, titta inte där säger de.

Hon forskar på fysisk aktivitet och kost, och säger att hon aldrig fått en negativ reaktion när hon pratar om att svenskar är för stillasittande, men att mat är något folk går igång på. Ämnet LCHF väcker mest känslor.

– Även om jag uttalar mig väldigt allmänt om kost kan LCHF-förespråkare tända till, säger hon.

Läkaren Andreas Eenfeldt, även känd som ”Kostdoktorn”, tycker att det inte är konstigt att ämnet får folk att reagera.

”Rör liv och död”

– Det är viktiga frågor som rör liv och död. Många som kämpat på med lättprodukter i decennier och sen provar LCHF och lyckas gå ner i vikt. De kan känna sig lurade då de kämpat länge med dåliga råd. Då blir man lätt lite missionerande och vill sprida sin kunskap till andra, säger Andreas Eenfeldt.

Han uppmanar sina läsare att höra av sig till redaktioner som enligt honom skriver felaktigheter, och skriver mejladresser till redaktioner som hans bloggläsare uppmanas använda för att framföra kritik. Han menar att det möjliggör för folk att reagera till rätt instans när de blir upprörda av nyhetsrapporteringen.

Han tycker också att båda sidor reagerar känslosamt i den här frågan.

– Man kallar LCHF för en sekt och säger att förespråkarna är aggressiva och hjärntvättade. Det är ett tecken på att känslorna svallar höga från den andra sidan också. Men det finns inga ursäkter för att komma med hot mot en enskild person, säger ”Kostdoktorn” Andreas Eenfeldt.

Problemet – många experter

Varför folk blir så upprörda tror Mia Forrest, doktorand i socialantropologi, har att göra med att dieter fått en ny laddning. Att motverka övervikt och fetma har blivit en stor del av människors liv. Därför är det enligt henne ännu viktigare med expertutlåtanden.

– Problemet när vi pratar om dieter och övervikt är att det finns väldigt många olika typer av experter. På ena sidan forskare och medicinsk personal, sedan finns det en bantningsindustri som kan tjäna pengar på detta och även självutnämnda experter. Frågan är då om vi alltid vet vilka vi lyssnar på, säger Mia Forrest.

LCHF har enligt henne blivit mycket mer än att bara gå ner i vikt. Det kan vara en förklaring till att folk blir upprörda.

– Går man in på internet och googlar på forum om hälsa kan man se att man i princip kan lösa vilka hälsoproblem som helst genom att skära ner på kolhydrater och äta mer fett egentligen, säger Mia Forrest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer