Karolinska institutets rektor, Anders Hamsten, och styrelseordförande Lars Leijonborg. Foto: TT

Leijonborg: ”Krävs utländsk expert för att utreda kirurgen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattade Karolinska institutets styrelse det formella beslutet om en extern oberoende granskning av hela affären kring stjärnkirurgen Paolo Macchiarini. Men KI:s styrelseordförande, Lars Leijonborg, säger till SVT Nyheter att det kommer bli svårt att hitta tillräcklig medicinsk expertis i Sverige och kräver att man anlitar en utländsk expert.

Strax efter 18 på torsdagen avslutade Karolinska institutets styrelse ett möte om hur man ska återvinna det förtroende som kan ha förlorats efter de senaste veckornas rapportering om kirurgen Paolo Macchiarini.

– Vi har fattat beslut om att göra en oberoende granskning som leds av en mycket erfaren jurist, säger KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg till SVT Nyheter.

I ett pressmeddelande från KI skriver man att ”välmeriterad medicinsk forskningskompetens, sannolikt inte från Sverige, bör biträda i arbetet”.

Viktigt med utländsk expert

Leijonborg har tidigare under dagen förklarat vikten av att just en utländsk expert hanterar ärendet.

– Jag tror att det för den medicinska bedömning är svårt att hitta en lämplig person i Sverige som inte redan har tagit ställning i frågan, eller har koppling till Karolinska institutet eller de inblandade.

Efter SVT:s avslöjande kring kirurgens operationer av konstgjorda luftstrupar där flera patienter avlidit, har många läkare och professorer reagerat. Dessutom finns många av landets tyngsta experter inom medicin och kirurgi på Karolinska sjukhuset eller Karolinska institutet.

Många har också genom åren fått anställningar, forskningsbidrag och annat från de personer på som varit ansvariga för rekryteringen och verksamheten kring kirurgen Paolo Macchiarini.

Fortsatt förtroende för KI:s rektor

Kritik har även riktats mot Karolinska institutets rektor Anders Hamsten. Men enligt Lars Leijonborg har styrelsen fortsatt förtoende för Hamsten.

Han framhöll att man nu är fokuserad på att reparera skadan och försöka återupprätta förtroendet för KI.

Anders Hamsten har uppmanats att stanna kvar under tiden granskningen pågår, enligt ett pressmeddelande.

”Jag är glad för det tydliga stöd som konsistoriet ger mig. Jag tänker fortsätta som rektor för Karolinska Institutet med full kraft och energi, och jag tänker ta det ansvar som åligger i den här situationen på bästa möjliga sätt”, säger Hamsten i en skriftlig kommentar.

Macchiarinis kontrakt avslutas

Tidigare under torsdagen kom beslutet om Paolo Macchiarinis framtid. Hans anställning kommer inte att förlängas när den upphör 30 november. Kirurgen sägs alltså inte upp med omedelbar verkan.

Lars Leijonborg har haft löpande kontakt med KI:s rektor Anders Hamsten, men styrelsen får inte enligt lagar och direktiv lägga sig i vetenskapliga bedömningar.

– Det beslutet får styrelsen inte lägga sig i, det måste KI:s ledning fatta, på vetenskaplig grund.

Leijonborg säger till SVT Nyheter att han var angelägen om att frågan om Macchiarinis framtid var löst innan kvällens möte. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet