Den misstänkte nekar till brott. ”Gjort är gjort”, säger han i förhör. Foto: TT/Polisen

Levde på sin döda pappas pension – i 16 år

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 60-årsåldern ska ha plockat ut sin döda pappas pension – i 16 års tid. Totalt handlar det om cirka 1,4 miljoner kronor som har betalats ut från svenska myndigheter. Nu står sonen åtalad för grovt bedrägeri.

I februari 2020 fick Pensionsmyndigheten ett anonymt tips: en man i 100-årsåldern som stod skriven på en adress i Eskilstuna påstods vara avliden sedan många år tillbaka.

En utredning inleddes och mannen kallades till ett möte för att legitimera sig.

Men han dök aldrig upp.

Genom den svenska ambassaden i Bukarest fick myndigheten ta del av ett dödsbevis som visade att mannen avled i Rumänien 2001.

Trots det hade garantipension och äldreförsörjningsstöd på cirka 1,4 miljoner kronor betalats ut sedan 2004.

Hade tillgång till pappans konto

Den som hade ansökt om pensionen var mannens son som står skriven på samma adress – och som hade dispositionsrätt till pappans konto.

– Han hade alltså rätt att ta ut pengar från kontot, säger åklagaren Nicklas Hjertonsson.

Fallet polisanmäldes och sonen står nu åtalad för grovt bedrägeri. Pensionsmyndigheten kräver skadestånd på 750 000 kronor för utbetalningar sedan 2012. De misstänkta brotten från 2004 till 2011 är preskriberade och omfattas inte av åtalet.

Nekar till brott

Den misstänkte mannen nekar till brott. Han säger i förhör att han inte kommer ihåg om det var han som ansökte om pappans pension. På frågan om vem det annars skulle ha varit svarar han: ”Kanske Gud”.

Han säger också att ”gjort är gjort och jag kan inte ändra någonting”, men vill inte specificera vad han syftar på.

Rättegången hölls i veckan vid Eskilstuna tingsrätt och dom väntas om två veckor.

SVT har tidigare berättat om det omfattande pensionsfusket – och metoderna som används av misstänkta bedragare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT förklarar: Fejkade dödsfall, dubbla pensioner och bostadsfusk – så försvinner pensionspengar från välfärden. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.