En ny myndighet ska motverka välfärdsbrott, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny myndighet ska motverka välfärdsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En ny myndighet ska skapas för kontroll av utbetalningar från välfärdssystemen, föreslår regeringen.

– Det handlar om att bekämpa fusk och välfärdsbrottslighet var än det dyker upp, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Förutom den nya myndigheten aviseras att ytterligare medel ska anvisas till myndigheter för att bekämpa fel och fusk och för att förstärka arbetet mot arbetslivskriminalitet.

– Det här paketet kommer att leda till fler razzior på våra byggarbetsplatser och restauranger, säger finansministern vid en pressträff.

Det handlar sammantaget om tillskott på nära 200 miljoner kronor för nästa år. Förslagen ingår i regeringens budgetproposition för 2022. För år 2023 ökar satsningen till omkring 230 miljoner kronor och för år 2024 till cirka 300 miljoner kronor.

Även åtgärder för ”ordning och reda på vägarna” ingår, enligt regeringen.

Ny myndighet

Den nya myndigheten föreslås inleda sin verksamhet 2023 och ska vara fullt uppbyggd vid årsskiftet 2025/2026.

– Det behövs lite tid för att bygga upp den här myndigheten, säger Magdalena Andersson.

Uppdraget blir att motverka fusk och utbetalningar genom ”systemövergripande analyser av utbetalningar från välfärdssystemen”. Myndigheten får även i uppgift att betala ut ersättningar som beslutas av välfärdsmyndigheter, som Försäkringskassan.

Var myndigheten ska ligga och vad den ska heta är inte bestämt. Det blir initialt bara statliga utbetalningar, inte kommunala, som sköts av myndigheten.

-Försöker du på olika sätt fuska eller få pengar på felaktiga grunder ska du mötas av stenhårda kontroller, men också straff, säger Magdalena Andersson om satsningen.

Det är oklart om motsvarande kontrollfunktioner av utbetalningar på befintliga myndigheter kommer att minska när det nya myndigheten är på plats.

Fler kontroller

De pengar som satsas på redan befintliga myndigheter ska bland annat användas för att stärka samverkan mot arbetslivskriminalitet och förstärka kontrollen av arbetsmiljön genom utökad tillsyn, enligt förslaget.

Pengar avsätts även för att myndigheter ska kunna göra fler kontroller för att upptäcka och stoppa oseriösa aktörer i välfärden.

Hittills presenterade förslag inför budgetpropositionen för 2022:

Sänkt skatt (skattereduktion) på förvärvsinkomst, 7 miljarder

Sänkt skatt för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning, 2,6 miljarder

Skattereduktion på avgift till a-kassan, 0,8 miljarder

Ökat vägunderhåll ute i landet, 750 miljoner

Mer till utbyggnad av bredband, 500 miljoner

Ökade möjligheter till pension i förtid för personer över 60 år (ingen kostnad angiven)

Höjt tak för bostadstillägg för pensionärer (ingen kostnad angiven)

Slopad reklamskatt, 45 miljoner

Källa: Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.