Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT förklarar: Fejkade dödsfall, dubbla pensioner och bostadsfusk – så försvinner pensionspengar från välfärden. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT, SVT

Myndighetens kontroll: Fel i över 50 procent av pensionerna

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsmyndigheten kontrollerade oanmälda utländska pensioner – och upptäckte felaktigheter i över 50 procent av fallen. Nu kartläggs eventuella kopplingar mellan pensionsfusk och organiserad brottslighet.

Pensionsmyndigheten betalade ut 388 miljarder kronor förra året. Det är mest av samtliga utbetalande myndigheter.

Samtidigt visar myndighetens kontrollverksamhet att felaktiga utbetalningar är ett omfattande problem.

– Det är en stor utmaning för samhället. Det är ingen som tycker det är bra om pengar går till fel personer, säger Lisa Nordenhäll, enhetschef för kontrollenheten på Pensionsmyndigheten.

Kontroll av dubbla pensioner

Nyligen gjordes en riktad kontroll gällande oanmälda utländska pensioner. Pensionspengar från andra länder påverkar nämligen den svenska pensionen.

Det visade sig att utbetalningarna byggde på felaktiga uppgifter i mer än hälften av fallen – eftersom Pensionsmyndigheten inte kände till den utländska pensionen.

– Det är en ganska stor andel. Jag kan tänka mig att problemet är generellt, oavsett vilket land man skulle titta på så hittar man nog felaktigheter, säger Lisa Nordenhäll.

116 polisanmälningar

Slarv och okunskap ligger bakom den största andelen fel som upptäcks av myndigheten. En majoritet av återkraven är kopplade till bostadstillägg, där pensionären har lämnat felaktiga uppgifter eller inte meddelat boendeförändringar. Även där upptäcktes fel i över hälften av fallen vid en granskning.

– De allra flesta vill göra rätt för sig. Det man behöver tänka på är att alltid meddela ändrade uppgifter så att det blir rätt, säger Lisa Nordenhäll.

Men det medvetna fusket är också omfattande. Förra året handlade det om återkrav på 37 miljoner kronor i fall där det fanns misstanke om brott. Dessutom gjorde myndigheten polisanmälningar i 116 fall, vilket är en fördubbling från 2018.

Kartlägger kriminella kopplingar

Välfärdsfusk beskrivs som en viktig inkomstkälla för den organiserade brottsligheten och regeringen har satsat hundratals miljoner på de olika myndigheternas kontrollverksamheter.

Pensionsmyndigheten håller nu på att kartlägga om pensionssystemet utnyttjas av grovt kriminella.

– Vi ser fall där det finns misstanke om uppsåt och det går inte att utesluta att det finns kopplingar till organiserad brottslighet, säger Lisa Nordenhäll.

Vad tycker du att vi borde granska? Tipsa SVT:s granskande reportar.

Fejkade sin egen död

Pappan i familjen påstods ha dött i Irakkriget 2006 – och familjen fick därför efterlevandepension utbetalt när de kom till Sverige. Som bevis lämnades ett dödsattest från Irak in.

Men Pensionsmyndigheten fattade misstankar och slog i ett beslut förra året fast att pappan ”i högsta grad varit vid liv” under de dryga tio år som familjen varit i Sverige. Han har dessutom varit skriven på samma adress som familjen i Sverige de senaste åren.

Familjen krävs nu på totalt 230 000 kronor som blivit felaktigt utbetalade, ett beslut som bekräftades i förvaltningsrätten i år.

SVT har tidigare rapporterat om ett snarlikt fall.

Tog död släktings pension

Mannen har de senaste tio åren fått över en miljon kronor utbetalt i garantipension och bostadstillägg från Pensionsmyndigheten.

Men vid en kontroll framkom det att han avled och begravdes i Bosnien för över fem år sedan. Dessutom har han hela tiden fått pension därifrån utan att uppge det.

Myndigheten misstänker att en familjemedlem till den avlidna mannen tagit emot pensionspengarna – och kräver därför dödsboet på över 800 000 kronor som blivit felaktigt utbetalade.

Bodde utomlands oanmält

Mannen har varit folkbokförd i Sverige i drygt två decennier och fått svensk garantipension under nästan hela tiden.

En utredning från Pensionsmyndigheten visade dock att mannen bott i USA hela perioden – och därför inte haft rätt till utbetalningarna.

Myndigheten beslutade i år att mannen ska betala tillbaka drygt 700 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.