Ahmed är 22 år och lever som gömd i Sverige. Foto: Ulf Mattmar

Ahmed från Afghanistan lever som gömd i väntan på ny asylansökan

Uppdaterad
Publicerad

Ahmed, 22 år fick avslag på sin asylansökan för två år sedan och lever sedan dess som gömd.

– De sa till mig att jag inte fick vara i Sverige, men jag tycker om Sverige och jag ska kämpa och försöka igen, säger han.

Ahmeds plan går helt enkelt ut på att hålla sig gömd för myndigheterna i ytterligare två år. Efter fyra år preskriberas avslaget och det går att söka asyl på nytt.

Tusentals människor i Sverige har fått avslag på sin asylansökan och tänker som Ahmed – inrättar sig för ett liv i skuggan och väntar.

Att överleva är en konst och farorna är många, det handlar inte bara om att hålla sig undan för polisen. Ahmed lämnade Stockholm för att han såg så många av sina afghanska landsmän dras in i kriminalitet och droger.

Arbetstillfällen

Men i Stockholm hade han jobb. Visserligen ett uselt svartjobb. Sexton timmar om dagen för några hundralappar. I Malmö är det svårt att hitta jobb, ändå trivs han.

– När jag kom till Malmö tänkte jag att det är fint här. Och människorna här är snälla.

Till skillnad från Stockholm finns det i Malmö många frivilliga som hjälper papperslösa. Han har fått vänner och ibland kan han få sova några nätter på en soffa. Under en hel månad fick han bo i en lägenhet mot att han passade katten när familjen var i Thailand.

Men ofta måste han betala och ekonomin är ett ständigt problem.

Ändå är Malmö en av de kommuner som betalar socialbidrag också till papperslösa. Ahmed får 1700 kronor i månaden.

– Det är bra, säger han. Men det ska räcka till hyra, mat och mediciner.

LÄS MER: Gömda har inte rätt till bistånd

Vågar inte söka vård

Att bli sjuk är farligt. Även om papperslösa har rätt till akutvård känns det det säkrast att hålla sig borta från sjukhus och vårdcentraler. Sedan en månad har Ahmed ont i vänsterörat och hör knappt något, men det får helt enkelt vara.

Frågan måste till slut ställas.  Är det inte rimligt att acceptera Sveriges beslut och åka hem?

Ahmed ruskar på huvudet. Han har inget hem, inget hemland, säger han. Han är visserligen afghansk medborgare men född och uppvuxen som flykting i Iran. I likhet med flertalet nyanlända afghaner tillhör han den shiiitiska minoritetsgruppen hazarer.

– De religiösa i Afghanistan säger att vi inte är riktiga afghaner och att vi inte får vara i Afghanistan.

Ljög om sin ålder

När han sökte asyl ljög han om sin ålder. Han var inte 17 utan 20. Det var dumt att ljuga, tänker han nu. Men det var instruktionen från flyktingsmugglaren. ”Säg att du är under 18 som går allt mycket lättare och du kommer att få stanna”.

Ahmed drar upp jackhuvan och skyndar på stegen längs Djäknegatan. Blicken ned backen.

– Det finns kameror däruppe, tänker jag. Kanske någon kontrollerar mig, någon som jagar mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.