Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT sammanfattar leveranskaoset inom sjuk- och tandvården. Foto: SVT

Leveranskaoset i sjukvården

Publicerad

När ett nytt företag tog över leveranserna av sjukvårdsmateriel i början av oktober slutade det med att fem regioner gick upp i stabsläge och hundratalsoperationer ställdes in. Här är en tidslinje över händelserna.

1 oktober: Företaget Apotekstjänst tar över leveranserna av livsviktigt material till sjukvården. De ska leverera allt från plasthandskar till provrör och sprutor. Avtal sluts med fem regioner – Örebro, Uppsala, Västmanland, Dalarna och Sörmland.

10 oktober: Örebro och Uppsala meddelar att de har brist på material eftersom de inte fått vad de beställt. En efter en går regionerna upp i stabsläge.

11 oktober: Alla planerade operationer ställs in i region Uppsala.

16 oktober: Sjukhusen i Västerås och Köping ställer in sina planerade operationer.

17 oktober: Region Dalarna ställer in planerade operationer.

21 oktober: Regionernas politiker har ett extrainsatt möte med Apotekstjänst om situationen. Bolagets vd lämnar mötet innan det är slut – senare framgår det att han redan avgått som vd.

22 oktober: Akademiska sjukhuset i Uppsala börjar operera igen, vilket även Dalarna och Västmanland gör de följande dagarna.

25 oktober: Sveriges Radio Ekot avslöjar att Apotekstjänst haft svinn på tusentals narkotikaklassade tabletter.

28 oktober: Den sista regionen, Örebro, går ur stabsläge.

1 november: En sammanställning av tidningen Dagens Medicin visar att över 480 operationer ställts in till följd av kaoset. Värst drabbat är Akademiska i Uppsala med 259 operationer.

25 november: De fem regionerna startar en extern granskning av problemen. Rapporten ska redovisas i juni 2020.

3 december: Region Uppsala krävs på skadestånd av Saco, som anser att regionen brutit mot lagen när man upphandlade avtalet med Apotekstjänst.

16 december: En kartläggning av SVT visar att leveransproblemen inte är över. Region Örebro får ca 50 procent av det material som beställs i tid, och i Dalarna är snittet 60 till 80 procent. Akademiska i Uppsala har under november bara fått 37 procent av beställningarna i tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer