Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna har fått den liberala partigruppen Renew Europe i EU-parlamentet att tillfälligt nobba L-toppar på möten. Foto: Tim Aro/TT, Yvonne Åsell/SvD/TT, Christine Olsson/TT

Liberala partigruppen i EU bjuder inte in L

Uppdaterad
Publicerad

Den liberala partigruppen Renew Europe i EU-parlamentet kommer fortsättningsvis inte att bjuda in svenska Liberalernas ledarskikt till möten. Beskedet följer på irritation inom partigruppen mot Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna.

”Till följd av diskussionerna inom Renew Europe och Alde, kommer ordföranden för Renew Europe-gruppen inte att bjuda in – för närvarande – Liberalernas ledarskap till Renew Europe-gruppens evenemang”, skriver RE på Twitter.

RE skriver vidare att den välkomnar den liberala paraplyorganisationen Aldes beslut vid mötet i Bryssel i torsdags att inom den närmaste framtiden skicka en faktainsamlande arbetsgrupp till Stockholm för att bedöma relationen mellan de fyra partierna i högerkoalitionen.

Får sitta kvar i partigruppen

Liberalerna ingår i EU-parlamentets liberala partigrupp Renew Europe (RE), vars franske gruppledare Stéphane Séjourné nyligen har riktat kritik mot att Liberalerna samarbetar med Sverigedemokraterna genom det så kallade Tidöavtalet.

Diskussioner har pågått inom RE om Liberalerna och partiets EU-parlamentsledamot Karin Karlsbro ska uteslutas ur gruppen. I onsdags kom beskedet att Karlsbro får sitta kvar i RE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.