Både Dominika Borg Peczynski och Martin Melin har siktet inställt på riksdagen. ”Jag tror min närvaro kanske kan gagna Liberalerna”, säger Borg Peczynski. Foto: Maja Suslin, Henrik Montgomery/TT

Bert Karlsson: ”Kändisarna kan inte hjälpa L – men det kan jag”

Uppdaterad
Publicerad

Med ett år kvar till valet ligger Liberalerna stadigt en bra bit under riksdagsspärren. En taktik framåt tycks vara att rekrytera kändisar – välkända ansikten som Dominika Peczynski, Martin Melin och Johanne Hildebrandt kandiderar för L nästa år.

Expolitikern Bert Karlsson tror inte att kända personer kan rädda L från att åka ur riksdagen – men han tycker däremot att partiet borde rekrytera honom.

– Jag har erbjudit mig faktiskt, säger han till Politikbyrån.

Låga opinionssiffror är starkt bidragande orsak till att företagsledaren och tidigare Army of Lovers-artisten Dominika Borg Peczynski valt att engagera sig i Liberalerna. Hon blev medlem 2019 och kandiderar till riksdagen 2022.

– Jag vill dra mitt strå till stacken för ett bra valresultat. I och med att det sett ut som det gör i opinionsmätningarna -  om inte nu så när? Jag hoppar inte på ett tåg som är extremt framgångsrikt för att det gagnar mig, jag tror att min närvaro kanske kan gagna Liberalerna, säger hon i SVT:s Politikbyrån.

Politikbyrån

Bert Karlsson erbjuder sig själv

En som personifierar kändispolitiker är Bert Karlsson, som grundade partiet Ny Demokrati i början på 90-talet. Han är skeptiskt till att kändisar i sig fungerar.

– En vanlig kändis bara tror jag inte gör så mycket. Det är ju inte negativt, men jag tror inte att det ger massor av röster, det tror jag inte, säger han.

Vilken kändis hade du valt för att hjälpa Liberalerna och Nyamko Sabuni i det svåra opinionsläget?

– Det är jag, Bert Karlsson som skulle kunna hjälpa henne. Jag har erbjudit mig faktiskt, via Lennart (Nyamko Sabunis man red anm).

Martin Melin: Spelar mindre roll

Kändispolisen och forne Robinsonvinnaren Martin Melin kandiderar för andra gången till riksdagen för Liberalerna. Att ”bara” vara ett känt namn räcker inte menar han, det måste finnas trovärdighet bakom.

– Man måste ha något att komma med, annars har det ingen betydelse. Jag tror inte att folk röster på Liberalerna och personkryssar mig för att jag vann Robinson för 20 år sedan, folk lyssnar på vad jag har att säga, säger Melin i Politikbyrån.

Se hela veckans avsnitt av Politikbyrån  i SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet