Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Politikbyråns experter reagerar när de öppnar brevet, som redaktionen har fått tag på. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Pressekreteraren om det hånade brevet till Nyamko Sabuni

Uppdaterad
Publicerad

Axel Mårtensen blev glad när han fick se de fyra tjejernas brev till Nyamko Sabuni och valde att dela med sig brevet på Twitter. Snart kom dock anklagelser om att Liberalerna har fejkat brevet. Politikbyrån har fått tag på beundrarbrevet som lett till konspirationsteorier på nätet.

– Halvfejk, blir politikexperternas slutsats.

I brevet som blivit viralt skriver de fyra tjejerna Nathalie, Molly, Alma och Elsa till Nyamko Sabuni, som de tycker är ”en inspirerande person”.

”Vi hoppas också att du vinner valet nästa år. Du är vår idol”, fortsätter de.

Axel Mårtensen, som arbetar som pressekreterare bestämde sig för att efterlysa de fyra tjejerna på Twitter. Det ledde till något av en storm i ett vattenglas.

Här är bilden på brevet som Axel Mårtensen la ut på Twitter.

Flera hån på Twitter

Många personer ställde sig frågande till brevets äkthet eftersom det såg ut som att det var för stort för kuvertet – och för att det saknades tydliga vikmärken på bilden. Man insinuerade också att Liberalerna fejkat brevet.

En som drev med brevet är artisten Gurra G från Just D, som har gjort sitt egna brev.

Hej Gustave! Vi heter John, Paul, George, Ringo. Vi tycker att du är den besta personen sen Arkimedes. Hoppas du vinner på Triss. Du är vår idol”, står det i hans skämtversion.

”Anklagelserna har haglat”

Axel Mårtensen skrattar gott åt uppståndelsen när han visar upp brevet i SVT:s Politikbyrån.

– Det glädjer mig att det är så många som har engagerat sig i det här inlägget. För någonstans ökar det dels våra chanser att hitta dem, men också mina chanser att bli rentvådd alla de här anklagelserna som har haglat, säger han.

Vad har du fått för reaktioner?

– Det är många som tror att jag har skrivit det själv, vilket är roligt för jag skriver absolut inte så snyggt som de här tjejerna har gjort.

Politikexperten: Var är frimärket?

Liberalerna lånade ut brevet, som kunde undersökas av Politikbyråns tre politiska experter Viktor Barth-Kron, Henrik Torehammar och Elisabeth Marmorstein.

– Var är frimärket? reagerar de när de får brevet – och kommer med teorin att det är ”halvfejk”. Se deras teorier i videon ovan!

Se hela veckans avsnitt av Politikbyrån i SVT Play här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter