Riksdagsledamoten Allan Widman (L). Foto: Stina Stjernkvist /TT

Liberalerna: Allan Widman petas från EU-lista

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Allan Widman petas från den föreslagna placeringen som tvåa på Liberalernas lista i valet till EU-parlamentet. Istället tar den tidigare riksdagsledamoten Said Abdu andraplatsen på listan, efter den nuvarande EU-parlamentarikern Cecilia Wikström som toppar listan.

Just nu spikar partirådet kampanjprogrammet och listan med kandidater i valet till EU-parlamentet den 26 maj.

Efter en omröstning satte partirådet in den förre riksdagsledamoten Said Abdu som tvåa på listan, istället för riksdagsledamoten Allan Widman – som var valberedningens förslag.

Allan Widman var till skillnad från Said Abdu kritisk till partiets överenskommelse med regeringen om januariöverenskommelsen. Said Abdu tror dock att det var annat som avgjorde valet.

– Jag tror det handlar mest om de sakfrågor jag drivit: näringspolitik, jobb, och klimatfrågor, säger han till SVT Nyheter.

Björklund: Värderingar på spel

Enligt Jan Björklund kommer frågan om grundläggande europeiska värderingar ställas på sin spets i 2019 års EU-parlamentsval.

– Det råder väldigt antieuropeiska vindar, som det ser ut nu kommer extrempartier på ömse sidor som är väldigt kritiska till samarbeten att ha medvind, säger Björklund, uppger nyhetsbyrån.

Björklund som avgår som Liberalernas partiledare senast i november, menar att det skulle vara en olyckligt om partiet skulle backa, samtidigt som extrempartierna går framåt.

– Det skulle vara en besvikelse.

”V och SD mörkar”

Jan Björklund  hävdar att L är det enda parti som vill se mer samarbete i EU när de övriga borgerliga partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är ängsliga i sin hållning till EU.

De två resterande riksdagspartierna – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – döljer sin agenda, säger Jan Björklund till SVT:

– Ja, jag tycker de mörkar. De har i partiprogrammet att Sverige ska lämna EU, men det ligger man lågt med nu av strategiska skäl eftersom brexit gjort frågan känslig.

1. Cecilia Wikström, EU-parlamentariker

2. Said Abdu, fd riksdagsledamot

3. Maria Weimer, fd riksdagsledamot

4. Allan Widman, riksdagsledamot

5 Karin Karlsbro

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.