– I förhållande till sin storlek är Liberalerna ett parti som har väldigt god möjlighet att växa, mer än andra partier, och framför allt mer i förhållande till Centerpartiet och Kristdemokraterna, säger Toivo Sjören, som är prognoschef på Sifo.
Sifo har gjort en webundersökning bland nästan 4.600 väljare, där de förutom att fråga om partitillhörighet, också har ställt frågor om vilka andra partier som ligger hyfsat varmt om hjärtat. Det intressanta med att försöka hitta alternativa partisympatier, är att man kan göra en uppskattning om partiernas vinstmöjligheter och förlustrisker, och man kan också göra en uppskattning kring hur stor gruppen kärnväljare är inom varje parti.
Hämtar nya väljare från Moderaterna
Liberalerna sticker ut när det gäller vinstmöjlighet i förhållande till partiets storlek. I senaste opinionsmätningen från Sifo i juni noterade Liberalerna 5,8 procent. I den här undersökningen bedömer Sifo att Liberalerna har en vinstmöjlighet på 4,9 procentenheter. Samtidigt har partiet en förlustrisk på 2,5 procentenheter. Inget annat parti kan visa upp en så stark uppsida bland väljarna.
– Samtidigt ser vi att det är framför allt från Moderaterna som Liberalerna har störst chans att hämta nya väljare, samtidigt som det är till Moderaterna partiet har den största förlustrisken. Överhuvudtaget är rörligheten över blockgränsen liten, säger Toivo Sjörén.
”Väljare är nyfikna på vår politik”
Vi stämmer träff med Liberalernas partiledare Jan Björklund nedanför scenen i Almedalen. Han säger sig förstås vara nöjd med att så många är ”nyfikna” på partiet, men han förnekar samtidigt att det påverkar den egna politiken att det är främst moderata väljare som de kan locka till sig för att partiet ska växa.
– Det där påverkar oss inte alls. Vi driver de frågor som vi tycker är viktiga, och noterar att många väljare är nyfikna på vår politik, och det tycker vi är positivt, säger Jan Björklund.
Samtidigt som Jan Björklund kan känna sig nöjd över att partiet har en stor tillväxtpotential, så kan man också säga att det är ett underbetyg. Kort sagt skulle man kunna påstå att många väljare ratar partiet, trots att de egentligen gillar det. Dessutom är det ju närmast en nödvändighet att ha en stor möjlighet att växa, om partiet är väldigt litet. Och i ett historiskt perspektiv är Liberalerna ett mycket litet parti.
– Det senaste valet var ju naturligtvis en besvikelse, både för Alliansen och för vårt parti. Vi backade, och sedan har vi haft en svacka, men vi är ur den svackan nu, säger Björklund.
Björklund: ”Kommer att tala om Europasamarbetet”
Ikväll äntrar Jan Björklund scenen. På sätt och vis är det en nackdel att vara först ut i politikerveckan. Många partiledare radas på varandra framöver och när veckan är över kan det vara svårt att minnas vad den första sa. Trots detta är det viktigt att i sitt partiledartal ange en riktning om vad det egna partiet prioriterar i dagens politiska läge.
– Jag kommer att tala om skolan, om integrationen av alla nyanlända. Men framför allt kommer jag faktiskt att tala om Europasamarbetet, om hur viktigt det är, säger han.
Om undersökningen
Sifo har genomfört en webundersökning där 4.582 väljare ha svarat på ett antal frågor om deras politiska åsikter. De har svarat på frågan om vilket politiskt parti de skulle har röstat på om det vore val idag, och därefter på en mängd följdfrågor, till exempel på om vilka övriga partier man överväger att rösta på förutom dagens förstahandsval. Utifrån alla dessa svar har Sifo gjort en uppskattning kring vilka vinst- och förlustmöjligheter det finns för partier att växa, alternativt fall i opinionen.