Liberalernas partiledare Jan Björklund (L). Foto: Naina Helen Jåma/TT

Liberalerna infriar vallöfte: 3 000 nya lärarassistenter

Uppdaterad
Publicerad

Redan i år kommer landets kommuner att få 475 miljoner kronor för att anställa lärarassistenter. Satsningen har drivits igenom av Liberalerna i förhandling med regeringen inför den vårbudget som kommer att presenteras i nästa vecka.

– Vi har ju en lärarbrist i Sverige i dag och då anser jag att de utbildade lärare vi har ute i skolorna fullt och fast ska få ägna sig åt att genomföra bra lektioner. Då kan lärarassistenter avlasta med administrativa uppgifter och hjälpa till med andra saker, säger Jan Björklund till SVT Nyheter.

Liberalerna har sedan tidigare gjort klart att partiet prioriterar skolreformer i förhandlingarna med regeringen om innehållet i vårbudgeten. Dagens besked kan ses som en uppvisning i att Liberalerna har varit framgångsrika i dessa förhandlingar. Det ingår också som del i partiets löften inför valet i höstas. 

Dagens besked ska göra det möjligt för kommunerna att börja rekrytera närmare 3 000 lärarassistenter till höstterminen. På sikt har partiet en bredare målsättning om att det ska finnas en lärarassistent på sex lärare. 

Exakt vad en lärarassistent ska göra är något oklar, men uppgifter som nämns är frånvarorapportering, administration kring prov, bokning av utvecklingssamtal och planering av olika typer av aktiviteter på skolan. 

Höjer lärarlönerna

Samtidigt finns en ganska bred politisk uppbackning för tanken på att införa lärarassistenter. Den kritik som har hörts i vissa lärarled har bland annat handlat om att det kan ta bort fokus från den verkligt stora utmaningen att se till att det finns tillräckligt många lärare och att de har bra arbetsvillkor. 

– Jo, men vi höjer lärarlönerna i Sverige i dag, och vi måste få fler lärare. Samtidigt tar det tid att utbilda nya lärare, och då kan det här underlätta så att undervisningen blir bättre på vägen, säger Jan Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer