Liberalerna: ”Regeringen missbrukar sin makt genom pandemilagen”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har missbrukat sin rätt att stänga ner samhället. Det anser Liberalerna som nu vill stoppa en förlängning av pandemilagen.

– Det är dags att återta ansvaret till riksdagen, säger Nyamko Sabuni till Svenska Dagbladet.

Under måndagen kom beskedet att regeringen inför ytterligare restriktioner i syfte att bromsa smittspridningen av covid-19. Ett beslut som inte uppskattades av Liberalerna som nu vill stoppa förlängningen av pandemilagen, detta skriver SvD. Den tillfälliga pandemilagen ger regeringen befogenheter att stänga ner samhället, en möjlighet som partiets ledare Nyamko Sabuni anser att regeringen inte hanterat korrekt.

– Regeringen har missbrukat den rätten. Med måndagens presskonferens där nya restriktioner presenterades utan att kunna motiveras så menar vi att det är dags att riksdagen tar tillbaka ansvaret för att fatta beslut om restriktioner fortsättningsvis, säger Nyamko Sabuni till SvD.

Det är ett år sedan den tillfälliga pandemilagen, ”lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19”, trädde i kraft. Inom kort ska riksdagen rösta om en förlängning av lagen till och med sista maj, något som Liberalerna alltså kommer att säga nej till.

Fortsatt behov av regler

Enligt Liberalerna finns ett fortsatt behov av regler kring avstånd på exempelvis restauranger och köpcentrum och de anser även att vaccinpass ska användas i större utsträckning. De vill dock att besluten om restriktioner ska tas av riksdagen – inte regeringen.

– Vi har haft två år på oss att lära oss om pandemin och hur covid-19 fungerar. Jag menar att det nu är dags att återta ansvaret till riksdagen, säger Nyamko Sabuni.

Socialminister Lena Hallengren säger i Sveriges Radios Studio Ett att hon tycker Liberalernas beslut är naivt.

– Jag är småchockad över att Nyamko Sabuni inte vet att det kommer ta tid att göra på ett helt annat sätt. Vi har en pandemilag, vi har en pågående pandemi. Vi hade alla önskat att vi inte var i ett läge där vi fått en variant som smittar oavsett om man är vaccinerad eller inte.

Ett nej till en förlängning av pandemilagen kan enligt Lena Hallengren innebära konsekvenser för smittspridningen.

– Att tro att man kan rösta emot pandemilagen och istället bara fatta beslut i riksdagen utan att det får allvarliga konsekvenser i form av restriktioner som inte går att genomföra. Det är naivt och jag är faktiskt lite chockad.

Om den tillfälliga pandemilagen

•  8 januari 2021 beslutade riksdagen att anta den tillfälliga lagen ”lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19” (Prop. 2020/21:79). Lagen trädde i kraft den 10 januari 2021.

•  Den tillfälliga pandemilagen är en så kallad ramlag som ger regeringen befogenhet att besluta om fler bindande smittskyddsåtgärder än vad som hittills varit möjligt. Det handlar om åtgärder som syftar till att hindra spridningen av covid-19, till exempel begränsa antal besökare, reglering av öppettider eller andra åtgärder för att förhindra att trängsel uppstår.

•  Lagen är utformad utifrån och är förenlig med regeringsformens och Europakonventionens bestämmelser om grundläggande fri- och rättigheter. Det vill säga att grundlagen tillåter denna typ av bestämmelser om det är nödvändigt att skydda människors liv och hälsa, men inskränkningarna ska övervägas noga och stå i proportion till ändamålet.

•  Pandemilagen omfattar inte privata tillställningar i hemmet, utan där gäller Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer.

•  Länsstyrelserna ska kontrollera att reglerna följs. Om dessa inte följs kan länsstyrelserna besluta om föreläggande och vite. De som inte följer reglerna kan behöva stänga sin verksamhet.

•  Att bryta mot föreskrifter som kan förekomma i samband med tillfälliga covid-19-lagen kan innebära böter.

•  Regeringen har lagt fram ett förslag om förlängning av den lagen till och med 31 maj 2022.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.