Foto: Noella Johansson/TT

Liberalerna vill stoppa utvisningarna till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill stoppa utvisningar till Afghanistan. Det eftersom de anser att säkerhetsläget i landet har försämrats kraftigt och vill att Sverige ska följa Tysklands exempel, som stoppade utvisningarna till landet för några veckor sedan, rapporterar Sveriges radio.

– Vi kräver att avvisningar stoppas nu tills Migrationsverket gjort en ny säkerhetsbedömning, säger Jan Björklund, Liberalernas ledare till Sveriges radio.

Tyskland stoppade utvisningarna till Afghanistan för några veckor sedan och nu vill Jan Björklund att Sverige också gör det.

Vill att Migrationsverket gör ny bedömning av säkerhetsläget

Den senaste bedömningen Migrationsverket gjorde av säkerhetsläget i Afghanistan var i december 2016. Enligt Jan Björklund har läget försämrats under våren och försommaren.

– Sen dess har säkerhetsläget försämrats kraftigt i Afghanistan, det konstateras i Migrationsverkets rapporter, säger Jan Björklund.

LÄS MER: Fler ställer sig bakom stopp av utvisningar till Afghanistan

I december 2016 kom Migrationsverkets senaste bedömning av säkerhetsläget. Då konstaterade de att säkerhetsläget har försämrats, men att utvecklingen skiljer sig i de olika delarna av landet.

Krav från Liberalerna

Till Sveriges radio säger Jan Björklund att det är ett krav som kommer i dag, men om det är något som resten av alliansen ställer sig bakom vet han inte.

– Det här är Liberalernas krav vi reser idag, sen får andra ta ställning för sin del, säger Jan Björklund.

Miljöpartiet vill också stoppa utvisningarna.

– Jag var själv i Afghanistan för några veckor sedan för att se med egna ögon och studera situationen för de som utvisas. Det är tydligt att läget har försämrats mycket, säger Maria Ferm, partiets talesperson för migrationsfrågor till Aftonbladet.

Vänsterpartiet har tidigare krävt att återtagandeavtalet mellan EU och Afghanistan rivs upp.l

Läs mer: Blockad mot tvångsutvisningar till Afghanistan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.