Det nya förslaget om narkotika splittrar partiet. Foto: TT

Liberalernas arbetsgrupp vill tillåta eget bruk av narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Gör eget bruk av narkotika lagligt. Det föreslår Liberalernas arbetsgrupp för partiets nya socialpolitik. Förslaget splittrar dock både partiet och riksdagen.

I 29 års tid har det varit förbjudet att använda narkotika i Sverige. Att ha spår av narkotika i blodet kan i dag ge upp till sex månaders fängelse, även om det vanligaste straffet är böter.

”Vård istället för straff”

Under lång tid har nästan samtliga partier varit överens om att det är rätt politik, bara Vänsterpartiet vill göra det lagligt att använda narkotika för eget bruk. Nu utmanas den här samsynen.

Liberalerna ska i höst utveckla sin narkotikapolitik och deras arbetsgrupp vill göra eget bruk lagligt.

– Vi vill kunna hjälpa de människor som är mest utsatta. De som har en beroendesjukdom. De ska ha vård istället för straff. Vi har sett att den politik vi för i Sverige inte fungerar, säger Christina Örnebjär (L), ordförande i socialpolitiska arbetsgruppen.

LÄS MER: LUF vill släppa nolltoleransen

Sverige och en rad andra länder har i dag en nolltolerans mot narkotika. Nyttan med den ifrågasätts alltmer av forskare. En orsak är att den typ av lagstiftning som gör missbruk kriminellt kan leda till att färre söker vård. I förlängningen till att fler dör av sitt missbruk.

Enligt EU:s senaste narkotikarapport, så har Sverige den näst högsta dödligheten per invånare på grund av narkotikaanvändande. Trenden är dessutom att dödsfallen ökar markant.

En vetenskaplig panel presenterade förra året en rapport om nolltolerans som narkotikapolitik i tidskriften the Lancet. Rapporten slog fast att både eget bruk och mindre innehav av narkotika borde vara tillåtet. Då skulle färre dö i sitt missbruk.

LÄS MER: Norska Høyre: Sluta straffa droganvändare

Splittrar partiet

Så långt vill inte Liberalernas arbetsgrupp gå, utan de vill bara tillåta eget bruk. Trots det är förslaget kontroversiellt och kommer säkerligen att leda till debatt när det ska beslutas på partiets landsdagar i höst. Roger Haddad är rättspolitisk talesperson och tycker att förslaget är dåligt.

– Liberalerna är inte för att avkriminalisera eget bruk när det gäller narkotika. Vi vill att polisen ska ha möjlighet att kunna gripa in och att vi ska kunna döma personer till exempelvis vård, säger Roger Haddad (L).

LÄS MER: Kofi Annan: Därför måste droger legaliseras

Det är färre som använder droger i Sverige jämfört med andra EU-länder, i alla fall när det gäller kokain och cannabis och ecstasy.

Hur ser du på risken att narkotikamissbruket skulle öka om man legaliserar eget bruk av narkotika?

– Jag tror inte att det skulle bli resultatet eftersom det fortfarande kommer vara kriminellt att köpa, att inneha och att sälja. Det är langarna och smugglarna vi vill komma åt. Men de sjuka och mest utsatta människorna ska ha hjälp, säger Christina Örnebjär (L).

C vill se över lagen

Även Centerpartiet ser att det finns stora problem med dagens lagstiftning. Man vill inte gå så långt som att legalisera eget bruk, men i ett första steg se över dagens narkotikalagstiftning.

– Om man tittar på den internationella vetenskapen så pekar ju den på att kriminaliseringen inte är ett verksamt verktyg. Det jag tycker att vi måste göra i Sverige är att utvärdera den här lagstiftningen. Ta reda på om den har fungerat som det var avsett eller är det här faktiskt är förklaringen till att unga människor dör helt i onödan, säger partiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.