EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) till höger. Foto: TT

Klart: Svenska och utländska arbetare i EU ska ha lika lön

Uppdaterad
Publicerad

EU:s medlemsländer har nått en uppgörelse om ändrade regler för de som jobbar tillfälligt i ett annat EU-land än det egna.

I flera år har det så kallade utstationeringsdirektivet varit en hjärtefråga för den svenska regeringen. Direktivet reglerar vad som gäller för arbetare som är anställda i ett EU-land, men som tillfälligt jobbar i ett annat EU-land, till exempel lastbilschaufförer och byggnadsarbetare.

Enligt det nya direktivet ska lika lön och ersättningar, som traktamenten till exempel, gälla både svensk och utländsk arbetskraft. Det nya direktivet har varit en stridsfråga i EU, där flera länder i öst motsatt sig det.

Natten mot onsdag kom medlemsländerna överens efter en nästan åtta timmar lång förhandling och den sjunde i ordningen. Nu ska lika lön gälla.

– Äntligen är det i mål, jag känner mig glad och lycklig. Det här betyder mycket för den svenska arbetsmarknaden och nu kommer det bli väldigt svårt att dumpa löner, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S), som är ordförande i sysselsättningsutskottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer