Lillemor Östlin, känd som ”Hinsehäxan” på grund av sin långa tid på fängelset Hinseberg, har avlidit. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Lillemor Östlin är död – var känd som ”Hinsehäxan”

Uppdaterad
Publicerad

Hon var känd som den kvinna som suttit längst tid i fängelse, något hon själv berättade om i den omtalade självbiografin ”Hinsehäxan”. Nu är Lillemor Östlin död, rapporterar Aftonbladet. Hon blev 79 år gammal.

Enligt Aftonbladet var klockan 23.25 när Lillemor Östlin somnade in på Huddinge sjukhus efter en längre tids sjukdom.

– Hon var positiv ända in i det sista. Jag har svårt att förstå att hon inte längre finns, säger Lillemor Östlins dotter Lotta Blomqvist till Aftonbladet.

Lillemor Östlin dömdes vid flera tillfällen för narkotikabrott och var den kvinna som suttit längst tid, mer än 25 år, i fängelse i Sverige. Hon har också lyckats rymma från Hinseberg tre gånger. Om en vecka skulle hon ha fyllt 80 år.

Uttalade sig om Palmeutredningen

Lillemor Östlin blev bland annat känd för tv-tittarna när hon medverkade i SVT-programmet Uppdrag Granskning, där hon hävdade att polisen lockade missbrukare med miljontals kronor för att sätta dit Christer Pettersson, den enda personen som åtalats – och friats – för mordet på Olof Palme.

Lillemor Östlin var också författare och hennes bok ”Hinsehäxan” blev en dramaserie i SVT. Biografin väckte stor uppmärksamhet när den publicerades 2005, bland annat för kopplingarna till den så kallade Geijeraffären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.