Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att det är polisen som beslutat att Linda Staaf inte längre kommer att börja sin tilltänkta tjänst på polisenheten på justitiedepartementet. Foto: Jessica Gow/TT

Vändningen: Linda Staaf börjar inte på justitiedepartementet – blir kvar på Noa

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet skulle Linda Staaf, Noas underrättelsechef, flytta till en tjänst på polisenheten på justitiedepartementet. Nu uppger Noas chef Johan Olsson att hon inte kommer att påbörja sin tjänst där, rapporterar Expressen.

Anledningen till beslutet är förundersökningen om tjänstetillsättningen av Staaf samt ytterligare en utredning av en särskild åklagare, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Eftersom det nu pågår en förundersökning och en extern utredning kommer Linda Staaf avvakta med den insats som var planerad på regeringskansliet. Hon kommer alltså inte att arbeta på regeringskansliet som det var tänkt direkt efter årsskiftet, säger polisens presschef Christer Janson till radion och bekräftar att det är Johan Olsson som tagit beslutet.

Om Linda Staaf kommer att vara kvar som underrättelsechef på Noa kan Christer Janson inte svara på, enligt Dagens Nyheter.

Justitieministern: ”Inte bra”

På tisdagkvällen kommenterade justitieminister Gunnar Strömmer (M) det faktum att Linda Staaf inte kommer att börja arbeta på hans departement efter årsskiftet som planerat, något han ska ha informerats om i förväg.

– Det har helt varit polisens beslut. Hon är anställd av polisen och det är de som råder över den frågan. 

Strömmer uttryckte också på nytt att han har fortsatt fullt förtroende för den högsta polisledningen och rikspolischef Anders Thornberg. Samtidigt kallade han de senaste dagarnas avslöjanden för allvarliga.

– Det är klart att det inte är bra när en myndighets hantering av viktiga frågor ifrågasätts på det här sättet. Det är centralt att värna allmänhetens förtroende för polisen och därför välkomnar jag att man tillsatt en extern utredare med hög integritet som ska gå till botten med alla händelser inklusive att se om alla rutiner följts.

SVT Nyheter söker polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dold relation mellan två av landets högsta polischefer har uppdagats efter att det har gjorts en polisanmälan – här är en sammanfattning om händelsen på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.