Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-kommissionen har gett besked om att de tänker ta till ”alla tillgängliga verktyg” mot Polen. Men vilka verktyg är det? Statsvetaren Karin Leijon förklarar i klippet. Foto: Reuters

Lista: 3 sätt för EU att sätta press på Polen

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen anser att Polen kringgår rättsstatsprincipen, ett av unionens grundläggande värden. Men hittills tycks landet vara ovilligt att ändra på sig. Vilka möjligheter har EU att hindra ett medlemsland från att bryta mot de gemensamma reglerna?

Polen har på senare år fått kritik från EU-kommissionen för hur rättsväsendet fungerar.

Kommissionen kräver bland annat att Polen stoppar den diciplinnämnd för domare som inrättats i landets högsta domstol, eftersom kommissionen anser att den är ett hot mot domstolarnas oberoende.

Polen har också fått kritik från flera håll efter att den polska författningsdomstolen konstaterat att vissa delar av EU-fördraget strider mot den polska grundlagen. Beslutet är kontroversiellt eftersom EU:s medlemstater måste följa EU-fördraget.

– Det finns tre metoder EU kan använda för att få en medlemsstat att följa de grundläggande värdena i unionen, säger Karin Leijon, statsvetare vid Uppsala universitet.

Det handlar främst om ”artikel 7”, EU-domstolen och ”villkorsmekanismen”, i videon förklarar hon hur de olika metoderna fungerar.

Rättsstatsprincipen är en av de kriterier som ett land måste uppfylla för att bli medlem i EU. I en rättsstat utövas all offentlig makt alltid inom de ramar som anges i lagstiftningen, i enlighet med värden som demokrati och grundläggande rättigheter samt under överinseende av oberoende och opartiska domstolar.

Källa: EUR-Lex

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.