Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Stefan Löfven (S) har en sak gemensamt med valresultatet – de har alla bjudits på överraskningar på kommunnivå Foto: TT

Kartor: Här har stödet för partierna ändrats mest

Uppdaterad
Publicerad

Valet är över, och trots att läget i riksdagen just nu är låst har stora förändringar skett ute i landet när det gäller hur människor röstat. Åtminstone på kommunnivå.

På SVT:s specialsajt ”Så har Sverige röstat” går det att göra djupdykningar i det nya politiska landskapet. På flera håll i landet har väljarna hittat helt nya favoriter i riksdagen samtidig som andra fallit i onåd. Här är några anmärkningsvärda förändringar.

BB-besvikelse straffar S

Socialdemokraterna tappar stöd över i stort sett hela landet. Hårdast straffat av väljarna blir partiet dock i Sollefteå. Där har det parti som dominerat i decennier rasat med 18,6 procentenheter till 34,3 procent i riksdagsvalet. Orsaken – det svek som Socialdemokraterna anses ha gjort sig skyldiga till när BB i Sollefteå lades ned.

Val 2018 – #dinröst
Foto: SVT

Stefan Löfvens parti tappar också stort i Haparanda (14 procentenheter), Ragunda (11) och Kramfors (11).

V sticker i luckan

Sollefteå utmärker sig också åt andra hållet – för Vänsterpartiet. Många BB-besvikna Sollefteåbor lade sina röster på Jonas Sjöstedts parti som gick kraftigt framåt riksdagsvalet.

Stödet stärktes med 8,8 procentenheter till 15,4 procent, och det är V:s klart största ökning i landet. Längre ned på partiets topplista återfinns storstäderna Stockholm och Göteborg samt Jokkmokk.

Foto: SVT

SD växer ytterligare i söder

Även Sverigedemokraterna har upplevt medvind och kan glädjas över stärkt stöd i stora delar av landet. Allra bäst gick partiet hem bland sydsvenska väljare.

Mest ökar stödet för SD i Bjuv, där man var starka redan innan. I den skånska kommunen stiger väljarstödet med 13,1 procentenheter till 38,7 procent. Dessutom går Jimmie Åkesson starkt framåt i närbelägna Klippan och Perstorp.

Foto: SVT

Även i nordliga Haparanda ökade antalet röster på Sverigedemokraterna kraftigt (11 procenteheter) – men där stannar stödet vid 24,4 procent.

Värmländsk framgång för KD

Ett annat av riksdagens vinnarpartier – Kristdemokraterna – har sin allra största framgång i värmländska Årjäng. Med en ökning på 8 procentenheter knep Ebba Busch Thor hela 16,2 procent av rösterna i riksdagsvalet – mer än en fördubbling från förra valet.

Även i uppländska Östhammar och östgötska Ödeshög går KD starkt framåt i valet till riksdagen.

Foto: SVT

Besvikna M-väljare i huvudstaden

Bland riksdagsvalets ”förlorare” hittar man också Moderaterna, och det verkar vara väljarna kring huvudstaden som är mest besvikna på partiet. Största tappet noteras i M-fästena Vaxholm och Ekerö där M-stödet krympt med 11 procentenheter till 30,4 respektive 28,2 procent.

Förutom ytterligare ett antal kommuner runt Stockholm tappar Moderaterna också väljare i skånska Vellinge, där stödet sjunker med 9 procentenheter. Ändå röstar fortfarande 39,6 procent av kommunens väljare på Ulf Kristersson.

Ljumma liberaler

Liberalerna då? I riksdagsvalet totalt sticker partiet inte ut i vare sig positiv eller negativ bemärkelse. Så ser det även ut på kommunnivå. I Hammarö ökar partiet med 1,5 procentenheter till 6,7 procent. I likaledes värmländska Kil och Storfors växer stödet för Jan Björklund med 1 procentenhet till 4,5 respektive 2,8 procent.

Foto: SVT

Centerpartiet går hem i norr

Annie Lööfs parti fick stärkt stöd, inte minst i norra Sverige. Allra mest i Åre kommun där stödet ökade med 7,9 procentenheter, och Centern knep hela 21,9 procent av rösterna till riksdagen. Även Åsele (+ 6,4 procentenheter) och ständigt aktuella Sollefteå (+ 6,3 procentenheter) ökade väljarstödet.

Foto: SVT

Miljöpartiet tappar brett i Stockholm

Miljöpartiet tillhör valets stora förlorare och klarade nätt och jämnt riksdagens fyraprocentsspärr. Och det är kring huvudstaden som besvikelsen verkar vara störst. I Sundbyberg backar stödet för Lövin & Fridolin med 4,1 procentenheter till 6,0 procent. Även i Botkyrka, Haninge och flera andra Stockholmskommuner, liksom i Hässleholm, tappar MP väljarstöd.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet