Foto: Foto: JOHAN HALLNÄS / TT

Lista: Så dömdes de åtalade i Vårbynätverket i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

28 personer dömdes i juli 2021 i det stora åtalet kring Vårbynätverket. Tingsrätten beslutade att 26 av dem fick fängelsestraff för grov brottslighet, en person fick sluten ungdomsvård och en dagsböter. 23 av de dömda kommer vara häktade tills dess att de ska avtjäna sina fängelsestraff.

SVT listar här samtliiga domar och frikännanden.

Chihab Lamouri, 33

Vårbynätverkets ledare döms till 17 år och tio månader i fängelse. Han döms på samtliga åtalspunkter, bland annat för försök till mord, människorov och grov narkotikabrottslighet. Chihab Lamouri bor sedan 2020 i Spanien men har styrt det kriminella nätverket därifrån med hjälp av ”platschefer” och kaptener i Sverige.  På den krypterade mobiltjänsten Encrochat har han gått under namnet Mujaheed.

Han nekar till brott. Lamouris advokat säger till SVT Nyheter att de kommer överklaga domen till hovrätten.

28-årig ”platschef”

28-åringen beskrivs av polisen som ”platschef” för Vårbynätverket i Sverige. Han döms till tolv års fängelse och fälls på tio åtalspunkter, bland annat medhjälp till mordförsök, människorov, rån och grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott. Har gått under namnet Lobsterwaffle på Encrochat. Han nekar till brott.

Yasin Mahamoud, 23

Grammisvinnande rapparen Yasin Mahamoud, 23, döms till fängelse i tio månader för förberedelse till människorov av en ung artist.

Eftersom Yasin återfallit i brott har tingsrätten bestämt att han även ska avtjäna en sedan tidigare kvarvarande del av ett fängelsestraff, vilket resulterar i ett frihetsberövande om totalt 1,5 år. Hans advokat uppger för SVT Nyheter att de kommer att överklaga domen.

Haval Khalil, 26

Grammisnominerade rapparen Haval Kahlil, 26, döms till fängelse i två år och sex månader för medhjälp till människorov och rån av den unge artisten vid ett senare tillfälle. Han nekar till brott.

34-åring ”kapten”

34-åringen har fungerat som vikarie för ”platschefen” under våren 2020, enligt förundersökningen. På Encrochat har han gått under namnet Somescorpion.  Han döms till fängelse i sex år för grovt narkotikabrott. Han nekar till brott.

30-årig ”kapten”

30-åringen döms till tio år i fängelse och fälls för grovt vapenbrott, medhjälp till mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse samt försök till detta. Han frikänns dock på fyra åtalspunkter, en av dem gäller kidnappningen av den unga artisten.  30-åringen har fungerat som kapten för nätverkets del i Alby i södra Stockholm och har på Encrochat gått under namnet Satanicninja. Nekar till brott.

24-årig ”kapten”

24-åringen som varit fotbollspelare på ungdomslandslagsnivå har  fungerat som ”kapten” i Alby tillsammans med 30-åringen. På Encrochat går han under namnet Legendaryegg. Tidigare misstänkt för mord och har själv blivit beskjuten. Han har erkänt ansvaret för kidnappningen av artisten men nekar till själva brottsmisstanken. Han döms till elva års fängelse, bland annat för människorov, stämpling till mord och medhjälp till mordförsök. Nekar till brott.

27-årig ”kokainboss”

27-åringen döms till 14 års fängelse för medhjälp till mordförsök, synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt penningtvättbrott. Han frikänns från åtalspunkterna allmänfarlig ödeläggelse, försök till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Dessa åtalspunkter gäller två sprängdåd mot en bilhandlare. Han har haft en ledande roll i ett annat kriminellt nätverk och haft en tät kontakt med Vårbynätverkets ledare. Han förnekar brott.

22-årig ”kapten i fält”

22-åring som beskrivs som ”kapten i fält” i Vårby.  Han döms till elva års fängelse för mordförsök, människorov, grovt vapenbrott men frikänns för åtalspunkterna gällande narkotikabrott.  På Encrochat har han gått under namnet Mutantjacket.Nekar till brott.

19-årig ”kapten i fält”

19-åringen döms till sex års fängelse för mordförsök, människorov, rån, skyddande av brottsling, försök till grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt penningtvättbrott. På Encrochat har han gått under namnet Somecrab och han har fungerat som ”kapten i fält” i Vårby. Han förnekar brott.

24-årig ”kapten i fält”

Döms till fängelse i sex år och sex månader för bland annat medhjälp till försök till ord, medhjälp till alllmänfarlig ödeläggelse och narkotikabrott men frikänns på två åtalspunkter. På Encrochat har han gått under namnet Lizardlord och han har fungerat som ”kapten i fält” i Alby. Han nekar till brott.

29-årig ”kapten i fält”

29-åringen har fungerat som ”kapten i fält” i Vårby och gått under namnet  Microcrocodile på Encrochat. Han döms till fängelse i nio år och sex månader för bland annat medhjälp till människorov, medhjälp till försök till grov utpressning och narkotikabrott men frikänns från åtalspunkten om rån. Nekar till brott.

30-årig man

 30-årig man döms för medhjälp till försök till mord och får sex år i fängelse. Nekar till brott.

23-årig man

En 23-årig man döms för medhjälp till försök till grov misshandel. Han döms till fängelse i ett år eftersom han redan varit frihetsberövad med restriktioner under lång tid. Tidigare ostraffad. Frikänns från åtalspunkten om narkotikabrott. Nekar till brott.

20-årig man

En 20-årig man döms för försök till mord, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott. Han får fängelse i sex år. Nekar till brott.

25-årig kvinna

En 25-årig kvinna döms för synnerligen grovt narkotikabrott och får sex år i fängelse. Nekar till brott.

21-årig man

En 21-årig man döms för människorov, rån och grovt vapenbrott. Han döms till fängelse i fyra år och sex månader. Nekar till brott.

31-årig man

En 31-årig man döms för grovt narkotikabrott och får fängelse i tre år och sex månader. Han nekar till brott.

18-årig man

En 18-åring döms för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och narkotikabrott men frikänns från grovt vapenbrott. Påföljden blir sex månaders fängelse. Nekar till brott.

67-årig kvinna

En 67-årig kvinna döms för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Hon döms till fängelse i tre år. Nekar till brott.

33-årig man

En 33-årig man som har koppling till andra kriminella nätverk döms för försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han döms till fängelse i två år och sex månader. Nekar till brott.

21-årig man

En 21-årig man döms för grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Har fungerat som ”kapten i fält” i Vårby och har gått under namnet Plainninja på Encrochat. Han döms till fängelse i två år och tre månader. Han nekar till brott.

26-årig man

En 26-årig man döms för medhjälp till försök till mord. Han döms till fängelse i två år. Nekar till brott.

46-årig man

En 46-årig man döms för grovt vapenbrott men frias för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Han döms till fängelse i två år. Nekar till brott.

19-årig man

En 19-årig man döms för bland annat försök till allmänfarlig ödeläggelse, narkotikabrott, dopingbrott, grovt vapenbrott. Han döms till fängelse i två år. Han har fungerat som ”soldat” i Alby.

19-årig man

En 19-årig man döms för allmänfarlig ödeläggelse och försök till detta men frias från brott mot lagen om explosiva varor, grovt brott. Han döms till fängelse i ett år och tre månader. Har varit en av ”soldaterna” i Alby.

18-årig man

En 18-årig man döms för försök till mord och får sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader. Vid brottstillfället var han 17 år, vilket rätten tar hänsyn till vid straffutmätningen. Nekar till brott.

26-årig kvinna

Den 26-åriga kvinnan döms för ringa narkotikabrott men frikänns för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva vätskor. Påföljden blir 150 dagsböter om 50 kronor. Nekar till brott.

24-årig kvinna

Den 24-åriga kvinnan stod åtalad för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Hon frikänns på alla åtalspunkter.

22-årig man

En 22-årig man frikänns från samtliga åtalspunkter: rån och människorov.

20-årig man

En 20-årig man frikänns från samtliga åtalspunkter: rån och människorov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.