Foto: SVT

Lista: Tidigare dåd mot poliser

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 70 procent av poliserna upplever att utsattheten för hot och våld har ökat de senaste två åren. Det framgår i en undersökning av Polisförbundet. Här är några de allvarliga attentat riktade mot polisen de senaste åren.

3 februari 2014

  • Någon placerar en sprängladdning vid Rättscentrum i Malmö. Den kraftiga detonationen skadar fasaden och fönster på byggnaden, som inrymmer bland annat polishus, tingsrätt och åklagarkammare. Ingen människa skadas.

30 november 2014

  • Strax före midnatt exploderar en sprängladdning som placerats vid Rättscentrum. Detonationen orsakar stora skador på entrén och byggnadens fasad. Ingen människa skadas allvarligt.

21 augusti 2015

  • Efter att en polispatrull gjort en fordonskontroll i Tumba attackeras poliserna med stenar. Situationen trappas upp och fler poliser kallas till området. Eld anläggs vid polisstationen och en handgranat kastas mot en polisbuss i vilken det finns fyra poliser.

1 januari 2017

  • I Katrineholm kastas vid tolvslaget en misstänkt handgranat mot polisstationen. Entrédörren, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadas. Även en fastighet mitt emot polishuset får skador.

6 februari 2017

  • Natten till den 6 februari exploderar en polischefs bil som står parkerad vid hans bostad i en kommun norr om Stockholm. Ingen skadas och polisen och hans familj förs i säkerhet. Polischefen har bland annat haft ledande befattningar i kampen mot gängkriminalitet.

13 augusti 2017

  • En explosion inträffar vid polishuset i Hallstahammar klockan 01.20. Det finns inga poliser i lokalen vid detonationen och ingen annan människa skadades heller.

18 oktober 2017

  • En sprängladdning detonerar vid entrén till polishuset i Helsingborg. Ingen skadas i explosionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.