Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambassadanställda, NOC-operatörer och illegalister – Hör säkerhetsrådgivaren om de olika typerna av underrättelseofficerare och vad skillnaderna mellan de är. Foto: TT/SVT

Lista: Tre typer av underrättelseofficerare

Publicerad

Det finns olika kategorier av underrättelseofficerare. Exempelvis ambassadanställda, NOC-operatörer och illegalister. Säkerhetsrådgivaren Carolina Angelis går igenom skillnaderna mellan dem.

Det är skillnad på spioner och underrättelseofficerare, enligt Carolina Angelis som är säkerhetsrådgivare på Truesec och har en bakgrund inom den svenska underrättelsetjänsten.

– En spion eller värvad agent är någon som förmås av främmande makt att begå den här typen av brott. Medan en underrättelseofficerare är en person som har det som yrke, säger Angelis.

Illegalister svårast att upptäcka

Det finns olika typer av underrättelseofficerare. En kategori är ”illegalister”. Det är personer som inte ska kunna kopplas till landet de spionerar åt. Ett exempel är forskaren i Tromsø i Norge som påstod att han var en brasiliansk akademiker, men som i själva verket var rysk underrättelseofficer som arbetade för GRU.

– Illegalister är den typen av underrättelseofficerare som är svårast att upptäcka. Det tar väldigt långt tid för dem att bygga upp en sådan djup täckmantel. Där man lär sig ett helt annat språk flytande för att kunna utge sig för att komma från exempelvis Brasilien, säger Angelis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.