Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste förstå att vi är i ett mycket besvärligt säkerhetsläge”, säger Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage. Foto: Henrik Montgomery/TT

FBI om åtalet mot mannen i ”spionparet”: Ett betydande hot

Publicerad

En man i 60-årsåldern åtalades i dag i Stockholm misstänkt för att ha införskaffat känslig västerländsk teknik åt Ryssland.

Amerikanska FBI som varit inblandade i utredningen uppger att mannens verksamhet utgör ett betydande hot mot USA:s säkerhet.

Ett internationellt polis- och underrättelsearbete ledde till att den 60-årige mannen och hans fru greps i en stor polisinsats i ett villaområde utanför Stockholm förra hösten. Misstankarna mot kvinnan lades senare ned, medan mannen nu har åtalats.

Enligt åtalet ska mannen ha kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten och han misstänks bland annat för att ha verkat som ett led i Rysslands införskaffande av känslig västerländsk teknik.

Säpo: Sådant de inte kan producera själva

Produkterna är av sorten som Ryssland inte har förmågan att själva producera, berättar Säpos chef för kontraspionage, Daniel Stenling, på måndagens pressträff.

Det handlar bland annat om avancerad teknik från USA som kan användas civilt, men också militärt i exempelvis satellitkommunikation och robotar.

Detta är därför ”ett konkret exempel” på en civil verksamhet som kan försämra Sveriges militärstrategiska läge, uppger den svenska underrättelsetjänsten Must i utredningen.

FBI: Ett hot mot USA

Åklagaren Henrik Olin menar att det är unikt att någon åtalas för en verksamhet i Sverige som främst är riktad mot amerikanska säkerhetsintressen.

FBI har även gjort ett uttalande i utredningen. De säger att den ryska regeringen, via den här typen av företag, försöker komma över teknik i syfte att förbättra sin militära kapacitet.

”Den ryska regeringens försök att anskaffa amerikanska exportreglerade rymd- och militärrelaterade teknologier i syfte att förbättra sitt försvar och sin förmåga i rymden, via ombud som den misstänkta mannen, utgör ett betydande hot mot USA:s nationella säkerhet”, säger FBI.

”Ryssland försöker hitta nya vägar”

På måndagens pressträff säger Säpo att detta fall är ett tecken på att Ryssland förlorat mycket under kriget och nu försöker hitta vägar att bygga upp sin militära makt igen.

– Dels för att föra kriget mot Ukraina, men också för att fortsätta projicera en militär hotbild mot Europa, Sverige och dess närområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.