Foto: Scanpix

Demonstranter gripna vid Rysslands ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 200 människor demonstrerade i morse utanför ambassaden i protest mot Rysslands nya lagstiftning som diskriminerar homosexuella. Två personer greps också inne på ambassadområdet.

Klockan tio i dag samlades flera hundra demonstranter utanför ryska ambassaden i Stockholm för att protestera mot landets anti-homolag.

Evenemanget hade spridits  via Facebook, och de samlade demonstranterna uppmanades att ”sprida homosexuell propaganda”.

Femen

Till demonstranternas krav hörde att gayrörelsens symboliska regnbågsflagga skulle hissas över svenska ambassaden i Moskva.

Två kvinnor ur feministgruppen Femen tog sig före demonstrationens början in på den ryska ambassadens område. Kvinnorna greps därefter av polis för olaga intrång.

Hårda lagar

Det var i början på juni som den ryska regeringen godkände den kontroversiella lag som förbjuder ”propaganda” riktad mot underåriga som rör ”icke-traditionella sexuella relationer”. Ingen ledamot röstade emot förslaget.

RFSL:s ordförande, Ulrika Westerlund har kallat lagen för ”ett hårt slag mot homosexuella”. Hon menar att lagen kan komma att krossa organisationer för mänskliga rättigheter i Ryssland.

Den ryska lagstiftningen kritiserades även tidigare i veckan av utrikesminister Carl Bildt lagarna på Twitter.

Uppmanar till bojkott

I sitt invigningstal igår under Pride-festivalen uppmanade Alexander Bard till en bojkott av ryska varor. Bard vill även att Sverige nobbar ett OS-deltagande i Sotji nästa år.

Ingen rysk vodka kommer heller att säljas under Pride-festivalen i protest mot den ryska lagstiftningen. Vodkabojkotten är ett led i en internationell kampanj, där barer över hela världen beslutat att bojkotta ryska vodkamärken.

Homosexuella torteras

Rapporter om ett hårdnande klimat för Rysslands hbtq-personer duggar tätt. Bland annat rapporteras att ryska nynasizter lockar till sig unga homosexuella för att sedan tortera dem och filma misshandeln.

Filmerna läggs därefter ut på nätet och sprids på så vis till offrens familj, vänner och skolor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femen

Mer i ämnet