Utbildningsminister och Folkpartiets ledare Jan Björklund. Foto: Andreas Hult/SVT

Industriutbildningen ska bli mer teknisk

Uppdaterad
Publicerad

Industriutbildningen i Sverige ska bli mer teknisk. Det fastslog utbildningsministern Jan Björklund på en presskonferens i dag. Den industriutbildning som finns i dag läggs ner 2015.

Ansökningarna till industriprogrammen i gymnasieskolan har minskat under flera år. Framförallt minskar ansökningarna under lågkonjunkturer. Det största tappet skedde enligt Jan Björklund på 90-talet.

– Men det är ändå för få som vill söka sig till industriprogrammet, säger ministern på en presskonferens.

Regeringen vill därför införa ett nytt gymnasieprogram där eleverna läser mer teknik på industriutbildningen. Skolverket har redan fått i uppdrag att ta fram en kursplan för ett sådant program. Eleverna ska själva få välja om de ska läsa in högskolekompetens eller inte.

– Förr var det många som arbetade på golvet med enklare arbetsuppgifter. Men så ser det inte ut i dag och ännu mindre imorgon. Det är därför vi har sett över industriutbildningen, förklarar Jan Björklund.

– Sverige är en industrination och ska förbli en industrination. Därför är vi beroende av att vi har många som kan arbeta inom industrin.

Den nya industriutbildningen kommer börja gälla 2015. Det nuvarande industriprogrammet ska då föras samman med det tekniska programmet. Eleverna på programmet får senare välja om de vill läsa en praktisk utbildning eller en mer teoretisk utbildning.

Samtidigt som det nya programmet börjar gälla så avskaffas dagens industriprogram, något som kan leda till att ansökningarna minskar ännu mer under de kommande åren.

– Vi får vara förberedda på att söktrycket kommer att minska nu när det nuvarande programmet ska avskaffas. Så blir det alltid. Men när den nya utbildningen börjar tror vi att många kommer vilja läsa den, säger Jan Björklund.

Teknikföretagen ser positivt på den nya utbildningen och hävdar att det kan leda till fler sökade till industrin.

– Jag tror att det är bra att eleverna senare får välja om de vill gå ett yrkesföreberedande program eller inte, säger Åke Svensson från Teknikföretagen.

– Det här är en oerhört viktig fråga för den svenska industrin. Vi måste stärka den svenska industrin på sikt, säger Anders Ferbe på IF Metall.

Det finns ett tio-tal industrigymnasium i Sverige i dag. Jan Björklund menar att den nya utbildningen ligger helt i linje med hur de gymnasierna redan arbetar.

– Det finns flera praktiska utbildningar som kommer behöva vara kvar, bland annat svetsutbildningen. Men det är detaljer som vi får se över, säger Anders Ferbe på IF Metall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.