Livräddningssällskapet kräver handlingsplan för att stoppa antalet drunkningar

Uppdaterad
Publicerad

Nu när semestrarna börjar dra igång är det även högsäsong för olyckor i vattnet.

Varje år drunknar mer än 100 personer och runt 3.000 tvingas söka akut vård efter vattenolykor.

Nu kräver svenska livräddningssällskapet att det upprättas en nationell handlingsplan för att få ned antalet.

Stockholms paddlarklubb har träning vid Kanaanbadet i Mälaren. Det är bara 17 grader i vattnet så i dag behöver kanotisterna inte trängas med en massa badgäster. Alla i klubben har någon gång kapsejsat och vet vad det innebär att hamna i kallt vatten.

LÄS MER: Livräddningssällskapet: Fler vattenfaror idag

– Jag tror att många inte är medvetna om att det kan vara farligt att hamna i vattnet när det är 17 grader, säger Ludvig Ahlin-Hamberg som paddlat in till bryggan för att pusta.

– Ligger man i för länge och är dålig på att simma får man stora problem.

115 dog förra året av drunkning

Förra året omkom 115 personer i drunkningstillbud. För några år sedan låg siffran under hundra. På Svenska livräddningssällskapet är man bekymrad över utvecklingen och vill nu att det tas fram en nationell handlingsplan, precis som det finns för trafiken.

– Det behövs en nationell strategi för drunkningsprevention, säger Mikael Olausson på svenska livräddningssällskapet. Fakta och kunskap ligger i dag utspridda på flera myndigheter och organisationer, nu behövs det samordning. Vi måste ha en nollvision om att ingen ska drunkna till följd av okunskap.

– I paddelklubben har vi haft en kurs i hjärt/lungräddning, hur man ska hantera en person som legat länge i vattnet, säger Ludvig Ahlin-Hamberg. Men, tillägger han, jag tror det är viktigt att vi pratar mer om det. För inte heller vi som är mycket på vattnet har koll på hur man ska agera i en krissituation.

Men den stora riskgruppen är varken kanotister eller badande ungdomar.

– Statistikt sett är det typiska drunkningsoffret en man över 50, säger Mikael Olausson. Ofta har han överskattat sin förmåga, kanske gett sig ut på någonting han klarade för några år sedan men inte är förmögen till längre.

LÄS MER: Därför är det flest män som drunknar

– Det är en väldigt svår grupp att nå, fortsätter Mikael Olausson. Kanske kan vi nå dem via deras barn och barnbarn på sociala medier. Att de sedan kan säga till morfar eller farfar att också ta på flytväst på fisketuren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.