Foto: TT

Livsfarlig drogspray säljs lagligt på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Nu går polisen ut och varnar för en variant av fentanyl som sprayas i näsan och som säljs helt fritt och oreglerat på nätet. Bara det senaste året har enligt polisen minst 130 personer dött med fentanyl i blodet.

Den lilla flaskan ser ut som en vanlig nässpray men är en livsfarlig drog som lätt kan överdoseras.

– Alla som varit förkylda och någon gång använt nässpray vet hur lätt det är att man sprutar lite extra. Men med den här fentanylsprayen dör man om man gör det, förklarar Emil Eisersjö som är kommissarie på polisens underrättelsesektion.

Laglig via nätet

Fentanylsprayen går lätt att lagligt köpa på nätet eftersom den finns i flera varianter som inte är narkotikaklassade.

– Den är alltså helt laglig att både köpa och använda men kan vara 30 till 40 gånger starkare än heroin, säger Emil Eisersjö.

Många har dött

Polisen har gjort rekordmånga beslag av sprayen och enligt myndigheten har över 130 personer dött när de missbrukat fentanyl, bara det senaste året.

– Det är en markant ökning och vi ser ju inte någon tendens att det ska trappas av eftersom det är så lätt att köpa och inte ens olagligt, säger poliskommissarien Emil Eisersjö.

Rättelse

I en tidigare version av texten kunde det tolkas som att 130 personer dött efter att ha använt fentanylspray. Dödsfallen har koppling till fler olika preparat innehållandes fentanyl, däribland nässpray, plåster med mera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.