Foto: Stina Stjernkvist/TT

Livsmedelsverket sänker koffeingräns för gravida

Uppdaterad
Publicerad

Gravida ska inte få i sig mer än 200 milligram koffein per dag. Det menar Livsmedelsverket som nu sänker råden för den mängd koffein som gravida bör dricka.

Livsmedelsverket sänker sin gräns från 300 milligram per dag till 200 milligram per dag för gravida. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att kaffe, te, energidrycker, kosttillskott och mörk choklad kan innehålla koffein och att halterna i produkterna, speciellt kaffe kan variera mycket.

Den tidigare gränsen på 300 milligram baserades på att om en gravid överskred gränsen kunde risken för missfall öka. Då Livsmedelsverkets tidigare råd var att inte dricka mer än tre koppar kaffe eller sex koppar te per dag under graviditeten.

Myndigheten skriver i sitt pressmeddelande att ny forskning visar att fostrets vikt kan påverkas redan vid intag på över 200 milligram koffein per dag, och att det är därför som råden nu uppdateras.

– Det gör att rekommendationen om maximalt antal koppar kaffe och te per dag sänks lite jämfört med tidigare, det vill säga två-tre koppar bryggkaffe à 1,5 dl, eller fyra koppar te à 2 dl, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.