Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skatt på läsk ska få oss hälsosammare. Foto: Erik Johansen, TT

Inga planer på sockerskatt från regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket har utrett om högre skatter kan få oss att äta hälsosammare – och lyfter läskskatt som ett exempel från utlandet.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) ser hellre att branschen frivilligt enas om att minska sockernivåerna.

– I dagsläget har regeringen inga planer på att införa sockerskatt.

Allt fler får sämre hälsa på grund av matvanor, enligt Livsmedelsverket, som har tittat på vad andra länder har gjort för att förbättra folkhälsan, vilket Sveriges Radio Ekot var först att rapportera om.

Ett sätt kan enligt rapporten vara att öka skatterna på läsk och sötade drycker.

85 av WHO:s 194 medlemsstater har infört sådana punktskatter, enligt rapporten. Det har visat sig leda till minskad konsumtion, men kan även göra att produkterna som sådana blir mindre hälsoskadliga.

– I exempelvis Storbritannien har de infört en avgift för produkter som kommer över en viss nivå socker. Därför är det mindre socker i läsken i Storbritannien, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till TT.

Bredare skatt

Färre länder har gått vidare med bredare skatt på ohälsosam mat eller sänkt moms på nyttig mat, men studier på det visar att även sådana åtgärder kan få effekt.

– Det kommer vi titta på också, men där är det ofta väldigt svårt att göra en gränsdragning, säger Brugård Konde.

Rapporten är en del av ett regeringsuppdrag om att bland annat ta fram underlag om hur konsumtion av energitäta och näringsfattiga livsmedel kan minska.

I rapporten lyfts även att Sverige är det enda EU-land som inte använder EU:s skolfruktsstöd, som ger ekonomisk ersättning till skolor som delar ut och undervisar om frukt och grönsaker på skoltid. Detta bör det bli ändring på, anser Livsmedelsverket.

– På skolor som har detta äter barnen mer frukt och grönt vilket är väldigt positivt.

För- och nackdelar

Nästa steg i regeringsuppdraget är att analysera vilka metoder som är framkomliga och effektiva för svensk del. Slutrapporten redovisas i februari 2024.

– Vi måste dels se för- och nackdelar med de olika styrmedlen, dels titta på hur man skulle kunna införa dem på bästa sätt om man vill det, säger Åsa Brugård Konde.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) säger dock att regeringen inte i dag har för avsikt att införa någon sockerskatt.

– Däremot har Livsmedelsverket också i uppdrag att skapa förutsättningar för en överenskommelse i livsmedelsbranschen för att få ned sockerhalten i livsmedlen, inte minst med fokus på barn och unga, säger han till TT.

– Jag förutsätter att branschen är mycket intresserad av en sådan här överenskommelse och att vara med och ta ansvar för att vända en utveckling som är väldigt bekymmersam.

I en tidigare version av texten stod det att Livsmedelsverket föreslår skatt på läsk och sötsaker. Detta var felaktigt. Däremot har Livsmedelsverket gjort en kunskapsgenomgång om effekterna av olika styrmedel för att främja en hälsosam livsmedelskonsumtion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.