LO-basen vill ha mångmiljardsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Med en kraftig satsning på bostäder och kommunikationer vill LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson få ner arbetslösheten.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger inför sina förstamajtal i Sundbyberg och Stockholm att LO vill se satsningar på 70 miljarder i bostäder, motorväg, kommunerna och mer i a-kassa och barnbidrag för att sänka arbetslösheten till 6 procent.

Eftersom regeringen ”verkar nöjd med stigande arbetslöshet de kommande åren”, de gör ju inget för att minska den hävdar LO-basen, måste någon ”våga riva av plåstret” för att slå in på en ny ekonomisk politik, sade Thorwaldsson i sitt tal i Tornparken i Sundbyberg.

– Vi lägger ett jätteradikalt förslag, säger Thorwaldsson om 70-miljarderspaketet som, utsträckt över fem år, kan bidra till att skapa 100 000 jobb enligt LO.

”Staten har råd”

Thorwaldsson säger att Sverige måste våga vara mer offensivt, de 70 miljarder som LO föreslår motsvarar det paket som LO-ekonomerna nyligen presenterade. Och det är ingen tvekan om att staten har råd med paketet, enligt LO-basen. De goda statsfinanser som byggts upp sedan 1990-talet borgar för det.

– Det är ingen chansning, det är en offensiv satsning för att få ner arbetslösheten, säger Thorwaldsson.

Ökad konsumtion bidrar

Enligt förslaget betalar sig över hälften, 60 procent, självt eftersom konsumtionen kommer att öka. Resten behöver staten låna till.

– Av höjd a-kassa och höjda barnbidrag går varenda spänn tillbaka. Barnfamiljerna spenderar dem och de arbetslösa, som bara har 50 procent i ersättning nu, har inte råd att spara, säger Thorwaldsson.

Av de 70 miljarderna vill LO lägga 30 på ökade anslag till kommuner och landsting, 15 på bostadsinvesteringar, 15 på infrastruktur (som att göra klart med motorväg från Stockholm till Göteborg) och 15 miljarder på högre a-kassa, barnbidrag och sjukförsäkring.

Utspelet är inte samordnat med Socialdemokraterna, även om LO-ordföranden säger att han informerat partiledaren Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

1 maj 2013

Mer i ämnet